Opmerkelijk: Heeft kinderhekje-ongeval voor blessure Witsel gezorgd?

Opmerkelijk: Heeft kinderhekje-ongeval voor blessure Witsel gezorgd?

14-01-2021 09:45 Laatste update: 09:49
19

Een jaar geleden moest Axel Witsel geopereerd worden aan het gelaat door een gebroken neus. De oorzaak? Een val van de trap door een kinderhekje. Nu kampt de middenvelder van Borussia Dortmund met een achillespeesblessure. Osteopaat Frédéric Van Burm zag dit aankomen.

“Een speler om in de gaten te houden”, zei Van Burm na het kinderhekje-ongeval. “Ik heb niet alle wijsheid in pacht, maar ik wil erop wijzen dat we zorgvuldig moeten omgaan met spelers die een hoofdletsel oplopen. In de ­osteopathie doen we aan whole body assessment”, vertelt Van Burm aan Het Nieuwsblad.

“Daarbij proberen we verbanden duidelijk te maken tussen het craniale systeem (ons hoofd) en het musculoskeletale systeem (spieren, gewrichten, pezen, ligamenten en zenuwen). Mensen denken soms te veel dat alle delen van ons lichaam afzonderlijk van elkaar werken, terwijl alles met elkaar in verbinding staat.”

MTBI
Binnen de osteopathie wordt ook onderzoek gevoerd naar MTBI’s: minimal traumatic brain injuries. “Dat zijn ogenschijnlijk onschuldige contacten tegen het hoofd, de schedel of soms de nek, die lang niet altijd gepaard gaan met zichtbare schade aan de buitenkant, zoals wonden, barsten of breukjes.”

“Als wielrenner Fabio Jakobsen in de Ronde van Polen zwaar ten valt komt, wordt hij daarna nauwlettend in de gaten gehouden”, gaat Van Burm verder. “Maar als twee voetballers met hun hoofden tegen elkaar botsen zonder al te veel ­uiterlijke gevolgen, gebeurt dat niet altijd.”

Gevolgen
Die letsels kunnen toekomstige blessures veroorzaken. “Die tikken kunnen wel onzichtbare gevolgen hebben voor het hele lichaam. Zo kan er sprake zijn van disruptie van ­zenuwbanen die moeten zorgen voor de samenwerking tussen bepaalde systemen in het lichaam. Neem nu onze ogen, ons hoofd en ons evenwichtsorgaan.”

”Als de samenwerking tussen die drie wordt verstoord, kan dat ervoor zorgen dat je last krijgt van draaiduizeligheid als je je nog maar omdraait. Dat is niet alleen vervelend voor een topsporter, maar ook in het dagelijkse leven. Anderzijds kan die impact op de ­zenuwbanen zorgen voor blessuregevoeligheid bij topsporters, dat is al meermaals bewezen.”