KRC Genk één jaar later: Hoe doen de winteraankopen uit 2020 het nu?

KRC Genk één jaar later: Hoe doen de winteraankopen uit 2020 het nu?

Gepubliceerd: donderdag 14 januari 2021 om 09:30do 14-01-2021 om 09:30

Laatste update: donderdag 14 januari 2021 om 23:48do 14-01-2021 om 23:48

De winterse transferperiode wordt traditioneel gezien als een risicovolle onderneming. Het is een komen en gaan van noodoplossingen, spelers uit vorm en risicovolle buitenkansjes. De januarimercato heeft dan ook meer weg van een casino dan een transfermarkt. VoetbalPrimeur.be zoekt uit of het gokspel van de topclubs vorig jaar, één jaar later de club iets heeft bijgebracht. Vandaag: KRC Genk.

Na het kampioenschap in 2019 wist Genk een heleboel spelers voor recordbedragen te verkopen. Het spaarvarken in Genk was dan ook goed gevuld. Het vertaalde zich in enkele dure zomeraankopen bij aanvang van het seizoen. Helemaal tevreden waren ze echter nog niet in Genk, want ook in de januarimercato van 2020 haalde Genk uit op de transfermarkt. Vier nieuwe spelers werden er uiteindelijk vastgelegd op één maand tijd.

Deals

De eerste nieuwkomer in Genk luisterde naar de naam Kristian Thorstvedt. Genk plukte de 20-jarige Noor weg bij Viking FK voor 1,5 miljoen euro. Het tot titularis schoppen zat er vooralsnog niet in voor Thorstvedt, de Noor moet voorlopig genoegen nemen met regelmatige invalbeurten. Thorstvedt heeft echter zijn leeftijd mee en is een interessant profiel met het oog op de toekomst. De vergelijking met landgenoot Sander Berge is ook nooit veraf bij de jonge middenvelder, die winteraankoop wist echter wel meteen een basisplaats te veroveren in Genk. Afwachtten dus of Thorstvedt met wat vertraging dezelfde weg kan afleggen.

Amper een dag later wist Genk nog een Noor voor te stellen. De Limburgers betaalden 2,5 miljoen euro om Mats Daehli weg te plukken bij het Duitse St. Pauli. Een investering die zich nooit echt heeft terugbetaald op het veld, een jaar later zou de aanvallende middenvelder alweer mogen vertrekken. Daehli kan als miskoop worden geclassificeerd, de laatste tijd haalt de Noor niet eens de wedstrijdselectie.

Na het Noorse shoppinguitje bleef het lang stil in Genk, tot de Limburgers op het eind toch nog enkele opportuniteiten roken. Zo haalde Genk Eboue Kouassi naar onze competitie. De Ivoriaan kwam over van Celtic. Een titularis was Kouassi niet in het voorjaar, Genk was echter wel overtuigd. De huurling werd in de zomer definitief overgenomen en wordt inmiddels naar waarde geschat als een degelijke rotatiespeler.

De surprise van de chef werd echter tot het laatst gehouden. In het slot van de mercato wist Genk Thomas Didillon weg te plukken bij Anderlecht. Genk betaalde een half miljoen euro om de doelman een half jaar te huren. Didillon werd gehaald als titularis en speelde zijn wedstrijden, tot het coronavirus de competitie uiteindelijk zou stilleggen.

Verdict

Genk haalde stevig uit tijdens de afgelopen wintermercato. Geen van de vier nieuwkomers is vandaag echter een belangrijke steunpilaar in het elftal. Dat betekent niet dat alles kommer en kwel was, Kouassi en Thorstvedt tonen zich als nuttige spelers. Die laatste lijkt ook nog over het potentieel te beschikken om op een dag volledig door te breken in Limburg. Didillon was op papier dan weer een slimme transfer, het coronavirus besliste er echter anders over. De smet op het transferblazoen van Genk is echter Daehli, de duurste van allemaal bracht uiteindelijk het minste kwaliteit. Genk zal niet bijzonder trots terugkijken op de transferperiode, zich schamen hoeven ze echter ook niet. Geslaagd zonder onderscheiding, zo heet dat dan.

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

Hoe beoordeel jij de transferwinter van Genk in 2020?

Gebuisd
20%
Nipt voldoende
52%
Goed
27%
Onderscheiding
1%
(310 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws