Corona zette stemsysteem voor Gouden Schoen op haar kop, slechts één grote ronde

Corona zette stemsysteem voor Gouden Schoen op haar kop, slechts één grote ronde

Gepubliceerd: woensdag 13 januari 2021 om 08:30wo 13-01-2021 om 08:30

Laatste update: woensdag 13 januari 2021 om 21:32wo 13-01-2021 om 21:32

Na lang aftellen is het woensdagavond eindelijk zover: de bekendmaking van de Gouden Schoen 2020! Wie mag zich de beste voetballer uit de Jupiler Pro League noemen in het verhakkelde coronajaar? Door de hardnekkige pandemie zag het stemsysteem van de uitreiking er behoorlijk anders uit. Voetbalprimeur.be licht toe hoe dat in haar werk ging.

In normale omstandigheden is de stemprocedure voor de Gouden Schoen genoegzaam bekend. De stemgerechtigden ontvangen twee maal per jaar een elektronisch formulier waarop ze hun persoonlijke favorieten naar voor kunnen schuiven, respectievelijk aan het einde van de periodes januari-juni en juli-december. Die twee stemmingen worden simpelweg samengeteld. Traditiegetrouw maakt de organisatie op de avond van het Gala in eerste instantie de uitslag van de eerste fase bekend. Vervolgens is het spanning troef: wie speelde zo fenomenaal in het najaar dat hij de virtuele leider nog kan voorbijsteken?

Dat systeem is nu noodgedwongen aan de kant geschoven. Het coronavirus veroorzaakte namelijk een lange voetbalpauze, vanaf maart tot juli. Daardoor bleef de teller in het voorjaar steken op slechts acht competitiewedstrijden en twee halve finales in de Croky Cup. De organisatie van de Gouden Schoen besloot dan ook om het geweer van schouder te veranderen: in 2020 zou er slechts één keer gestemd worden, aan het einde van het kalenderjaar. Bijgevolg konden stemgerechtigden maar één top-drie doorsturen voor het gehele voorbije jaar. Geen simpele opgave … Vóór 1970 gold hetzelfde principe overigens.

Wie mag stemmen voor wat?
Over de stemgerechtigden gesproken: wie zijn dat juist? In totaal gaat het om 196 figuren uit ons vaderlandse voetbal. Eerst en vooral bestaat het merendeel van hen uit journalisten van de schrijvende en beeldende pers. Zij zouden een neutraal oordeel moeten vellen over de prestaties in 2020. Daarnaast komen ook enkele mensen uit het voetbal zelf aan bod, zoals de trainers van de clubs uit Eerste Klasse A en enkele prominente leden van de voetbalbond. Tot slot krijgen de voormalige laureaten van de Gouden Schoen de eer om hun visie op het digitale formulier aan te geven.

In de loop der jaren zijn er overigens een resem nevencategorieën aan de uitreiking toegevoegd. Het draait niet langer enkel en alleen om de Gouden Schoen bij de mannen, maar ook de vrouwen krijgen hun exemplaar. Tessa Wullaert is momenteel recordhoudster. Daarnaast zijn er prijzen voor de Beste Belg in het Buitenland, de Beste Trainer, de Beste Doelman en de Belofte van het Jaar. Die laatste drie trofeeën werden al toegekend. Philippe Clement, Simon Mignolet en Charles De Ketelaere zorgden nu al voor een Brugs feestje. Ook in die categorieën vervulden de 196 stemgerechtigden hun plicht.

Bevoordeeld
De huidige noodformule speelt ongetwijfeld in de kaart van de uitblinkers van de voorbije maanden. Welke prestaties uit het voorjaar liggen in december immers nog vers in het geheugen? Iemand als Jonathan David bijvoorbeeld kan de Gouden Schoen zo op zijn buik schrijven. De Canadees speelde vorig seizoen de pannen van het dak, maar verruilde KAA Gent inmiddels voor Lille OSC. Aangezien de eerste helft van het jaar minder doorweegt dan de tweede, maakte hij geen schijn van kans op de prestigieuze onderscheiding. David strandde op de tiende stek in de eindafrekening.

De één zijn dood is de ander zijn brood, zo luidt het spreekwoord alleszins. Neem nu Raphaël Holzhauser. De sensatie van K. Beerschot V.A. voetbalde tot maart nog in Eerste Klasse B, maar bleek bij de hervatting een ware openbaring op het hoogste niveau. De gewijzigde stemprocedure zal zijn gouden linker ongetwijfeld extra in de verf zetten. Ook De Ketelaere, het goudhaantje van Club Brugge, excelleerde pas na de zomermaanden, in tegenstelling tot de constantere prestaties van Simon Mignolet en Lior Refaelov. Dat die laatste Royal Antwerp FC eigenhandig naar de Heizel schoot, is de meerderheid al lang vergeten. Maar, wie weet, levert het hem net dat ene puntje op dat doorslaggevend is voor de ultieme bekroning van zijn carrière … Afspraak vanavond!

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Poll

Wie zal het meeste voordeel halen uit de nieuwe formule?

De Ketelaere
14%
Holzhauser
17%
Mignolet
12%
Onuachu
24%
Refaelov
33%
(205 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws