Het ABC van de Gouden Schoen: Aftellen naar CDK, Holzhauser of Kolos?

Het ABC van de Gouden Schoen: Aftellen naar CDK, Holzhauser of Kolos?

12-01-2021 22:20 Laatste update: 22:20
3

Woensdagavond kan de Belgische voetbalfan zijn of haar hartje weer ophalen aan het Gala van de Gouden Schoen. In coronatijden zal dat er flink anders uitzien, maar naar goede gewoonte is in de aanloop naar de uitreiking stevig gepronostikeerd over mogelijke winnaars. VoetbalPrimeur.be bouwt de spanning nog wat verder op met haar eigenzinnige ABC. In dit eerste deel: letters A tot en met M.

Aftellen
Het hoort er jaarlijks bij: in de weken en dagen voor de bekendmaking eist de Gouden Schoen een steeds prominentere plek op bij media en supporters. Ook voor de kandidaten zelf is het nagelbijtend de kalender afstrepen. De organisatoren hebben daar nu nog een extra spanningselement aan toegevoegd, door de spelers vanaf plaats zes al op voorhand openbaar te maken. Zo weegt het ei in de broek van de overgebleven kanshebbers nog net iets meer door.

Brugse hegemonie doorbroken?
Sinds 2016 lijkt het wel de Brugse Schoen. Dat jaar vond Club eindelijk een langverwachte opvolger voor Timmy Simons (2002) in de persoon van José Izquierdo. De Colombiaan zette onbewust een trend neer, want Ruud Vormer en Hans Vanaken (tot twee maal toe) namen het prestigieuze kleinood de voorbije jaren ook mee richting West-Vlaamse hoofdstad. Aangezien Blauw-Zwart in 2020 in mindere mate domineerde dan voorheen, wordt nu een andere bestemming verwacht.

CDK
Een afkorting die het voorbije jaar pijlsnel in uiteenlopende voetbalharten is binnengeslopen. Daags voor de uitreiking behoort De Ketelaere nog steeds tot de overgebleven kanshebbers. Reken maar dat hij in die top-vijf staat! De Schoen nu al winnen zou desondanks een verrassing zijn, maar dat de ster van de stijlrijke aanvaller rijzende is, staat buiten kijf. Een troostprijs heeft het Club-product alvast beet: hij is verkozen tot Belofte van het Jaar.

Dertien
Vanzelfsprekend is de Gouden Schoen een hoofdzakelijk Belgische aangelegenheid. Van de 66 voorbije winnaar kwamen er slechts dertien uit vreemde oorden. In 1975 zette ene Johan Boskamp de toon. Met wijlen Robbie Rensenbrink en Vormer zouden er nog twee Nederlanders volgen. Mbark Boussoufa en Pär Zetterberg slaagden er als enige exoten in om hun naam twee keer te laten graveren. Oh ja, deze eeuw hangen de bordjes overigens mooi in evenwicht. België-buitenland: 10-10

Echt goud?
Allemaal goed en wel, maar is die Schoen nu écht van goud gemaakt? Of spreken we beter over een vergulden schoen? Wel, het exemplaar dat u op uw televisiescherm te zien krijgt, is slechts een replica. Daar zit met andere woorden even weinig goud in als in het paar dat u dagelijks aantrekt om te gaan werken. Eens de plichtplegingen achter de rug zijn, krijgt de laureaat echter de zuivere variant. En die bevat wel degelijk 24-karaats goud. Are diamonds only a girl’s best friend?

Fotoparade
Het Gala, dat staat natuurlijk steevast in het teken van een leger aan journalisten en kijklustigen. Die komen echt niet alleen voor de voeten van de heren profvoetballers, maar evenzeer voor de korte jurken en diepe decolletés van vrouwlief. Traditiegetrouw worden er dan ook mooie plaatjes genomen aan de ingang van het Kursaal. Nog niet zo lang geleden riep de organisatie zelfs een Gouden Pump in het leven, maar die is inmiddels weer afgevoerd.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Gal Refaelov💋 (@gal_refaelov)

Geen Gala
Dit jaar niets van al die feestelijkheden, helaas. Door de coronavloek heeft de editie van januari 2021 een volledig verschillende aanschijn. Van een echt gala is eigenlijk geen sprake. Er zal logischerwijze geen groots evenement georganiseerd worden, aangezien massabijeenkomsten uit den boze zijn. Toch zendt VTM de verkiezing rechtstreeks uit. Ongetwijfeld zullen enkele hoofdrolspelers aan het woord komen, weliswaar via videocall.

Holzhauser
Kenners verwachten een open jaargang, maar twee namen uit het Antwerpse steken er misschien net wat bovenuit. Revelatie Raphaël Holzhauser solliciteert nu al maanden naar een topnotering. De Oostenrijker met de geniale linker speelde in het voorjaar van 2020 nog in Eerste Klasse B. De overstap naar het hoogste niveau verteerde hij echter voorbeeldig. Als uitblinker van spektakelploeg K. Beerschot V.A. bezorgde Rapha de neutrale voetbalfan een overdosis genot in donkere tijden.

Inhaalrace
Door de eigenzinnige timing van de uitreiking, die van oudsher halverwege het seizoen plaatsvindt en bijgevolg twee halve campagnes beoordeelt, duiken er geregeld straffe inhaalmanoeuvres op. Aangezien de tweede stemronde verser in het geheugen ligt, is dat zelfs eerder regel dan uitzondering. Zo stak Sven Kums bijvoorbeeld Aleksandar Mitrovic voorbij in 2015. De allergrootste omwenteling voltrok zich niettemin in de editie van 1994. Destijds had Gilles De Bilde voldoende aan enkel een (ijzersterke) terugronde om Lorenzo Staelens in rouw onder te dompelen.

Jonge veulens
Je hoeft zeker geen gepokt en gemazeld coryfee te zijn om de Gouden Schoen in de wacht te slepen, wel integendeel. Het verleden heeft aangetoond dat jeugdige snaken eveneens beloond kunnen worden. Tot vier keer toe stond zelfs een tiener op het hoogste schavotje. Enzo Scifo (1984), Vincent Kompany (2004) en Steven Defour (2007) zijn dan ook niet van de minsten. De allerstrafste, dat was echter Paul Van Himst. In 1960 moest de legendarische Anderlecht-aanvaller nog achttien worden toen hij zijn eerste Schoen veroverde.

Kolossale winnaar?
Nog eentje voor de statistiekenfetisji: wie was de langste Gouden Schoen uit de geschiedenis? Het antwoord zou niet zo moeilijk mogen zijn. Jan Koller, uiteraard! Met zijn 2,02 meter zal dat nog even zo blijven, al deed Paul Onuachu verwoede pogingen om hem te evenaren. De Nigeriaanse reus van KRC Genk komt een centimetertje te kort. Dat zal hem worst wezen, als hij straks op het podium staat met de trofee in handen. Stel je voor, een Gouden Stier op de rug én een Gouden Schoen om de voet.

Lucratief
De belangrijkste bekroning uit het Belgische voetbal is deze eeuw ook steeds nadrukkelijker een ticket naar het buitenland gebleken. Aruna Dindane, Axel Witsel, Milan Jovanovic, Thorgan Hazard, Dennis Praet, José Izquierdo … Stuk voor stuk verzilverden zij hun boerenjaar met een aantrekkelijke overstap naar een Europese (sub)topper. De laatste jaren lijken Vanaken en Vormer die tendens wel enigszins gebroken te hebben.

Maten en gewichten
Naar goede gewoonte vloeit er in aanloop naar het Gala weer heel wat inkt over de zin en vooral onzin van de Gouden Schoen. Een greep uit de terugkerende argumenten: ‘Het systeem met twee verschillende stemrondes is oneerlijk’, ‘waarom in godsnaam een trofee uitreiken halverwege een seizoen?’ en ‘de grote clubs winnen altijd’. Als een bevoorrecht journalist als Filip Joos dan nog eens aangeeft dat hij al jaren weigert te stemmen, gooit dat enkel meer olie op het vuur. Die heisa en tramalant hoort er nu eenmaal bij!