Impact Dost: 'Laat Club Brugge makkelijker voetballen, maar nog niet helemaal fit'

Impact Dost: 'Laat Club Brugge makkelijker voetballen, maar nog niet helemaal fit'

11-01-2021 14:00 Laatste update: 16:00
22

Bas Dost heeft zijn debuut bij Club Brugge niet gemist. De Nederlandse aanvaller speelde een helft tegen STVV en maakte meteen een doelpunt. De impact van Dost werd geanalyseerd door huisanalist van VoetbalPrimeur.be en PEC Zwolle-scout Kristof De Croock.

Hoe Dost met minimum balcontacten Club Brugge makkelijker laat voetballen
Ik heb de balcontacten niet geteld maar het zullen er ongeveer vijf geweest zijn. In de eerste opbouwfase bewoog hij richting de balkant om een optie te geven aan de centrale verdediger, eens Club in het aanvalsspel kwam bewoog hij zich richting de tweede zone zodat Club met voldoende ruimte kon combineren in hun geliefde driehoeken op de flank. De flanken speelden opvallend meer naar binnen dan afgelopen wedstrijden, vanuit de halfspace konden ze de ruimte in de rug van de wingbacks aanvallen van STVV. Club zocht nadrukkelijk Dost door de ene na andere voorzet op de Nederlander te richten.

Dost nam een hoge positie in het aanvalsspel van Club en ging regelmatig buitenspel staan waardoor de verdediging van STVV moest reageren: Dost volgen = meer ruimte tussen de linies, Dost laten staan kan hij vanuit de blindspot in de bal komen of als een flank wordt diepgestoken heeft hij een positioneel voordeel en hoeft hij de bal maar binnen te tikken. Zijn eerste goal is hier een perfect voorbeeld van. Hij zet zich randje buitenspel en het moment dat Club de bal heeft veroverd komt hij terug onside waardoor hij ongedekt is en kan hij dankzij een geweldige voorzet van Charles De Ketelaere de 0-1 nog mooier afwerken.

Zoals ik in mijn eerdere analyse aangaf zal kan hij door zijn diepe positie in de zestienmeter ruimte creëren voor de lopende mensen in de cutback-zone. De goal van Noa Lang is hier een perfect voorbeeld van, hij bindt de drie centrale verdedigers door aan de eerste paal op te duiken waardoor Lang de ruimte rond het penaltypunt kan benutten met een goal. Door de aanwezigheid van Dost trekt hij meerdere tegenstanders naar zich toe waardoor andere Club aanvallers extra ruimte krijgen.

Moeite met drukzetten, niet 100 procent fit
In het drukzetten had hij nog moeite, de voorwaartse pressing was goed, mede dankzij curved runs en goed de omgeving te scannen kon hij STVV naar de zijkant dwingen in de opbouw of hij forceerde dat Schmidt lang moest. Zijn negatieve pressing was er niet, na zijn eerste pressing zocht hij meestal naar adem getuige de fase in minuut 32 waar hij na een omschakeling niet meer meegaat in de zestienmeter om doelgericht te worden op een voorzet van Krépin Diatta. Zijn wissel getuigde dat hij nog niet 100 procent fit is.

Auteur: Kristof de Croock, huisanalist van VoetbalPrimeur.be en scout van PEC Zwolle
Welke speler of club wil jij een volledig geanalyseerd zien? Laat het ons weten in de reacties.