Anderlecht één jaar later: Hoe doen de winteraankopen uit 2020 het nu?

Anderlecht één jaar later: Hoe doen de winteraankopen uit 2020 het nu?

11-01-2021 09:30 Laatste update: 22:08
2

De winterse transferperiode wordt traditioneel gezien als een risicovolle onderneming. Het is een komen en gaan van noodoplossingen, spelers uit vorm en risicovolle buitenkansjes. De januarimercato heeft dan ook meer weg van een casino dan een transfermarkt. VoetbalPrimeur.be zoekt uit of het gokspel van de topclubs vorig jaar, één jaar later de club iets heeft bijgebracht. Vandaag: RSC Anderlecht.

Anderlecht moet al een tijdje op zoek naar creatieve transferoplossingen, dat was in de winter van 2020 niet anders. Ondanks de financiële situatie wist Anderlecht toch twee spelers aan te kopen, daarnaast wist de recordkampioen ook twee straffe namen op huurbasis over te nemen. Met wisselvallig succes, zo blijkt één jaar later. Al speelde de coronacrisis uiteraard ook zijn rol.

Deals

De poorten van de transfermarkt waren nog maar net open of Anderlecht pakte al uit met de eerste versterking. Michael Murillo, bekend van onder meer de WK-wedstrijd tussen Panama en België, verliet de New York Red Bulls voor RSC Anderlecht. De rechtsachter kostte minder dan één miljoen euro maar groeide al snel uit tot een gewaardeerde verdediger in onze competitie. Eén jaar later staat die reputatie nog steeds kaasrecht overeind, Murillo behoort ook in 2021 bij de betere rechtsachters die de Jupiler Pro League te bieden heeft. Knap scoutingswerk van Anderlecht, dat met Murillo een topaankoop deed.

Het zou overigens niet de enigste keer zijn dat Anderlecht zaken doet met de MLS-club uit New York. Ook linksachter Kemar Lawrence werd weggeplukt uit bij de Red Bulls, hem verging het door omstandigheden iets minder goed. De Jamaicaan verbleef gedurende lange tijd in zijn thuisland nadat zijn broer een zwaar ongeval kende. Anderlecht toonde echter geduld, en dat lijkt zich nu terug te betalen. Eind november maakte Lawrence zijn debuut in de basis, nu is het afwachtten of ‘Taxi Lawrence’ helemaal doorbreekt in Brussel.

Ook in het offensieve compartiment kon Anderlecht nog wat versterking gebruiken, het rekende daarvoor op enkele grote namen. Marko Pjaca en Dejan Joveljic werden eind januari op huurbasis overgenomen. Hun reputatie konden ze echter amper in de praktijk brengen. Dat is niet helemaal hun schuld, het coronavirus zorgde er namelijk voor dat beide spelers amper wedstrijden konden spelen. We zullen wellicht nooit weten of deze huurdeals zonder het verdomde virus een schot in de roos waren geworden.

Verdict

Ondanks de gebrekkige financiële speelruimte wist Anderlecht toch twee mooie transfers te realiseren. Murillo werd voor een habbekrats binnengehengeld en lijkt de club op termijn een veelvoud te gaan opbrengen. Met Lawrence moest de club iets meer geduld uitoefenen, de Jamaicaan is echter een meer dan degelijke optie om in de kern te hebben. De huurdeals waren op papier dan weer veelbelovend, een virus had echter andere plannen. Topaankoop Murillo veegt echter alle twijfel weg, Anderlecht had er afgelopen winter een geslaagde transferperiode opzitten.