Onlangs gegeerd door Belgische topclub, nu elders aan de bak: Junior Edmilson

Onlangs gegeerd door Belgische topclub, nu elders aan de bak: Junior Edmilson

08-01-2021 11:00 Laatste update: 09-01-2021 15:57
4

Naar goede gewoonte gaan de Belgische topclubs tijdens de winterse transferperiode op zoek naar die ene witte raaf. Dat levert steevast een lawine aan geruchten op. Soms zijn die ook waarheid, maar slaagt de geïnteresseerde partij er niet in om een aantrekkelijk target over de streep te trekken. Hoe het vervolgens met die jongens loopt, is niet altijd bekend. VoetbalPrimeur.be zoekt het graag uit! In de tweede aflevering van deze reeks: Junior Edmilson.

De flirt
In zijn periode bij Standard Luik had Edmilson, overigens een geboren Luikenaar, een gestage opmars doorgemaakt. In het voorjaar van 2018 ontplofte hij helemaal, met onder meer zes treffers in Play-Off 1. Een mooie club uit een Europese topcompetitie wenkte, maar een lucratief aanbod uit de zandbak bleek onweerstaanbaar. Edmilson verkaste naar het Qatarese Al-Duhail, waar hij poen schept, uitblinkt én regelmatig deelneemt aan de Aziatische Champions League. Zulke profielen zijn altijd interessant om terug naar ons land te loodsen. 

En dus lieten Royal Antwerp FC en Club Brugge afgelopen zomer nadrukkelijk hun oogje vallen op de flankaanvaller, terwijl eerder RSC Anderlecht al eens voorzichtig gesnuffeld had. Al-Duhail wil echter vette boter bij de vis. Daardoor kwam Club in polepositie te liggen, tot het Edmilson medische testen liet afleggen, achter de rug van zijn Qatarese werkgever om. Die actie schoot in het verkeerde keelgat. Antwerp dan maar? Een charme-offensief was er zeker, maar The Great Old wilde liever huren. Zo bleef Edmilson in het Midden-Oosten. Naar verluidt zou Luciano D’Onofrio de piste deze maand wel geheractiveerd hebben.

Hoe vergaat het Edmilson momenteel?
Zoals gezegd mag de Brazilobelg, die zich er overigens ook buiten het veld in zijn sas voelt, zich de absolute ster van Al-Duhail noemen. Met zijn gekende dribbels en versnellingen valt hij ook door Aziatische verdedigers moeilijk te volgen. De aanvaller pikt ook regelmatig zijn doelpuntje mee. In totaal staat Edmilson op een twintigtal treffers voor zijn huidige club. Dit seizoen startte wel wat in mineur vanwege een blessure, pas na een handvol speeldagen draafde de sterkhouder terug op.

En hoe! In december kroonde Edmilson zich tot de onbetwiste sjeik van de Qatarese Stars League. Met vijf rozen in amper twee weken tijd loodste hij Al-Duhail terug naar de top van het klassement. Als nummer twee blijft de achterstand op koploper Al Sadd wel problematisch: elf punten (weliswaar met een wedstrijd minder gespeeld) … Dat Edmilson een cruciale rol vertolkt, mag duidelijk zijn. Twee van de verliesbeurten van Al-Duhail vielen tijdens zijn afwezigheid.

Wat als …
Edmilson voor een terugkeer naar ons land had gekozen? Dan was hij ongetwijfeld met open armen ontvangen door zowel Antwerp als Club Brugge. Stamnummer Eén pakte deze zomer uit met een waar transferoffensief, maar tussen de vele nieuwe namen had de voormalige Rouche zeker zijn plekje gehad. Kanttekening: het beste bewijs dat zo’n rentree in de Jupiler Pro League tijd vraagt, loopt dezer dagen op de Bosuil rond. Denk maar aan Nana Ampomah en/of Cristian Benavente bijvoorbeeld, die slechts met mondjesmaat toegroeien naar het niveau dat we van hen gewend waren. Ongeacht die aanpassing zou Edmilson in steun van Dieumerci Mbokani wel voor gensters kunnen zorgen.

Ook Club Brugge had hem best kunnen gebruiken. In de heenronde bleven Emmanuel Dennis en Krépin Diatta immers onder de (hoge) verwachtingen, al kwam die laatste er geleidelijk aan door. Een sterke Edmilson had zeker voor een extra impuls op de flanken kunnen zorgen. Belangrijke kanttekening: toen de nakende deal alsnog afsprong, veranderde Blauw-Zwart het geweer razendsnel van schouder en hengelde het Noa Lang binnen. De Nederlander openbaarde zich in zijn eerste half jaar in Brugge meteen tot openbaring. Met dank aan de mislopen transfer van Edmilson dus … Dat zullen niet veel Brugse fans zich beklagen, lijkt ons.