Kortste winterstop sinds 1970, voor wie is dat nadelig?

Kortste winterstop sinds 1970, voor wie is dat nadelig?

04-01-2021 21:24 Laatste update: 21:25
3

De Vaderlandse competitie ligt nog maar een week stil en daar staat het volgende deel van de competitie al voor de deur. Corona dwingt de voetbalkalender tot de kortste winterstop in meer dan vijftig jaar. Na Kerst werd nog gevoetbald en komend weekend staan de teams alweer op het terrein. "De clubs zullen hiervan de gevolgen ondervinden", zegt inspanningsfysioloog Peter Hespel aan Het Nieuwsblad

Dertien dagen. Zoveel tijd zit er tussen de laatste speeldag voor de winterstop van de Jupiler Pro League - op zondag 27 december - en de eerste na de winterstop. Komend weekend moeten alle eersteklassers alweer het veld op. Het door corona geteisterde Eupen kan zelfs niet spreken van een winterstop. Amper acht dagen zitten er tussen zijn laatste match van 2020 en zijn eerste partij van 2021. Heel wat anders dan de 33 dagen waar de voetballers vijftien jaar geleden nog van konden genieten, of de drie weken die de voorbije jaren de standaard waren geworden.

Aanvankelijk was het de bedoeling komend weekend vrij te houden, maar door de coronagerelateerde afgelastingen bleef er nog maar weinig speling over. Het is al meer dan vijftig jaar geleden, van het seizoen 1969/1970, dat de winterstop nog eens zo kort was. "Maar de winterstop is belangrijk om spelers mentaal en fysiek rust te gunnen en de basisconditie bij te trainen", waarschuwt inspanningsfysioloog Peter Hespel. "Dit betekent dat er amper tijd is om kleine blessures te laten genezen. Spelers zullen minder gerecupeerd zijn, waardoor ze minder fris op het veld zullen staan. En dat is dan weer het moment bij uitstek om nieuwe blessures op te lopen", zegt de inspanningsfysioloog aan Het Nieuwsblad.

Nadeel voor de kleinere ploegen
De eersteklassers moeten zich dus hoeden voor een blessuregolf. "Maar niet elke club moet zich hierom evenveel zorgen maken", zegt Hespel. "Voor een ploeg als Club Brugge, met een ruime kern en waardige vervangers op de bank, is zo’n korte winterstop niet zo’n groot probleem. Zij hebben De Ketelaere zelfs nog in twee op drie matchen op de bank kunnen houden. Maar voor kleinere clubs die het met maar enkele cruciale pionnen moeten doen en verder amper wisselmogelijkheden hebben, is zo’n korte winterstop veel erger. Zij worden benadeeld."

Om de spelers zo veel mogelijk te sparen, werd twee weken geleden al beslist vijf wissels per wedstrijd toe te laten. Maar de teams nemen ook op eigen houtje initiatieven. Genk verbood zijn spelers na de feestdagen naar het buitenland af te reizen. Cercle Brugge nam een dokter en extra conditietrainer aan en bevraagt zijn spelers vanaf volgende week wekelijks over hun slaap, energieniveau en mentale toestand. Bij OH Leuven letten ze dan weer extra op om de spelers niet te zwaar te belasten bij de trainingen.