Komende zomer zijn 114 JPL'ers transfervrij, vooral Antwerp moet in actie schieten

Komende zomer zijn 114 JPL'ers transfervrij, vooral Antwerp moet in actie schieten

02-01-2021 12:10 Laatste update: 21:23
7

De winterse transfermarkt is officieel geopend. De sportieve directeurs uit de Jupiler Pro League azen volop op vers bloed, maar moeten ook binnen de eigen rangen kijken. Naar goede gewoonte gaan een heleboel spelers namelijk hun laatste zes contractmaanden in. VoetbalPrimeur.be biedt een overzicht van die nakende vrije vogels.

Uit je contract lopen, het kan vriezen of dooien. Voor sommige spelers betekent dat slecht nieuws. Zij moeten de komende maanden op zoek naar een nieuwe werkgever, wat niet eenvoudig is voor jongens die de laatste tijd onvoldoende kansen hebben gekregen om zich te bewijzen. Uitblinkers, daarentegen, zitten de komende weken en maanden in een luxepositie. Aanbiedingen zullen ongetwijfeld binnenstromen, waarna het simpelweg zaak is om het meest aantrekkelijke voorstel uit te kiezen.

In totaal zien 114 spelers uit de JPL hun huidige verbintenis aflopen medio 2021. Liefst 50 onder hen hebben de Belgische nationaliteit. Zij hebben ongewild een streepje voor, aangezien clubs vaak op zoek gaan naar Belgen om het opgelegde minimumaantal te halen. Het hoeft niet te verbazen dat het merendeel van de vrijkomende spelers 'mindere goden' zijn, met alle respect. Van de 114 zijn er slechts achttien die momenteel over een marktwaarde van één miljoen euro of meer beschikken. Transfervrije jongens lijken dus vooral ideale versterkingen in de breedte.

Antwerp moet wakker schieten
Toch zit er wel degelijk kwaliteit onder de jongens die hun contract zien beëindigen. De allerduurste uit het lijsje, luistert naar de naam Aurélio Buta. De rechterflankverdediger van Royal Antwerp FC zou normaal gezien 4,8 miljoen euro waarde moeten zijn. Als er niets aan zijn situatie verandert, is dat vanaf juli 2021 welgeteld ... nul euro.

Overigens valt het op dat Antwerp héél wat werk op de plank heeft liggen. In de top-tien van meest waardevolle spelers die volgende zomer vrij komen, staan er liefst vier die momenteel voor The Great Old uitkomen: Dieumerci Mbokani, Simen Juklerod en Ivo Rodrigues. Ook Ritchie De Laet en Lior Refaelov hebben een aflopend contract, maar hij is gezien zijn leeftijd wat minder waard.

Interessante opties
Hoe zit het bij de andere topclubs? Zij hebben weinig kopzorgen, zo blijkt. Bij Standard Luik zit Mehdi Carcela in zijn laatste zes maanden, maar de Rouches willen net graag van zijn zware contract af. Ook Duje Cop is vertrekkensklaar. Club Brugge, KRC Genk en KAA Gent moeten enkel om de tafel gaan zitten met een doelman, respectievelijk Ethan Horvath, Danny Vukovic en Colin Coosemans. Mohamed Dauda dreigt dan weer gratis te vertrekken bij RSC Anderlecht.

Vanzelfsprekend vallen er volgende zomer ook zaakjes te doen. Het zou niet verbazen mochten de (sub)toppers vanaf januar om de tafel zitten met enkele interessante versterkingen om hen het hof te maken. Denk daarbij onder meer aan Massimo Bruno (Sporting Charleroi), Andrew Hjulsager (KV Oostende), Tarik Tissoudali (K. Beerschot V.A.), Ilombe Mboyo, Julien De Sart (allebei KV Kortrijk) of Daan Heymans (Waasland-Beveren).

De top-tien van meest waardevolle spelers met een aflopend contract:

1. Aurelio Buta (Antwerp) - 4,8 miljoen euro
2. Dieumerci Mbokani (Antwerp) - 2,4 miljoen
3. Simen Juklerod (Antwerp) - 2 miljoen
4. Mehdi Carcela (Standard) - 2 miljoen
5. Steven Defour (KV Mechelen) - 2 miljoen
6. Massimo Bruno (Charleroi) - 1,8 miljoen
7. Marius Noubissi (Beerschot) - 1,3 miljoen
8. Ivo Rodrigues (Antwerp) - 1,3 miljoen
9. Julien De Sart (KV Kortrijk) - 1,2 miljoen
10. Ethan Horvath (Club Brugge) - 1,2 miljoen

Bron: Transfermarkt - een lijst met alle transfervrije spelers uit de JPL vanaf komende zomer vind je hier.