De vijftig spraakmakendste figuren uit het Belgische voetbal in 2020 – 20 tot 11

De vijftig spraakmakendste figuren uit het Belgische voetbal in 2020 – 20 tot 11

30-12-2020 12:00 Laatste update: 21:30

Het werd een jaar om nooit te vergeten, helaas. Voor eeuwig en drie dagen zal 2020 verbonden blijven aan een hardnekkig virus dat een hele beschaving in haar greep hield. Gelukkig bracht Koning Voetbal tussendoor de nodige verpozing. Met de jaarwisseling in aantocht stelt VoetbalPrimeur.be een eigenzinnig lijstje op met de vijftig spraakmakendste figuren uit het Belgische voetbal van de voorbije twaalf maanden. In deze aflevering: nummers 20 tot en met 11.

Onze top-50 tracht de vijftig persoonlijkheden die het voorbije voetbaljaar gekleurd hebben te verzamelen, uiteraard vanuit een subjectief perspectief. De criteria zijn behoorlijk ruim. De enige voorwaarde is dat de persoon in kwestie een link moet hebben met het Belgische voetbal. Dat kunnen Belgen of buitenlanders zijn, Rode Duivels of mindere goden, trainers of bestuurders, mensen die een jaar lang in de belangstelling stonden of dankzij één bijzonder moment. Zowat alles kan, met andere woorden.

20. Philippe Clement
Het werd alweer een boerenjaar voor de succestrainer. Voor het tweede opeenvolgende jaar verzekerde Clement zich van de landstitel, ditmaal niet met KRC Genk, maar als T1 van Club Brugge. Ook Europees schitterde Blauw-Zwart: ei zo na haalde het de knock-out-fase van de Champions League. Het leverde haar coach niet toevallig de Trofee Raymond Goethals op, ook al voor de tweede maal op rij. En toch was het niet altijd hosanna in Brugge, want het geleverde spel is nog voor verbetering vatbaar. Hoge bomen, weet u wel …

19. Peter Balette
De crisissituatie in Gent draaide grotendeels rond de functie van de uiterst geliefde Balette. Toen het bestuur in de zomer koste wat het kost Wim De Decker aan de technische staf van Jess Thorup wilde toevoegen, werd zijn trouwe rechterhand ‘weggepromoveerd’ naar een inderhaast aangemaakte functie. Een kapitale fout, zou snel blijken. Bij zowel de spelersgroep als het supporterslegioen lag Balette immers bijzonder goed. Inmiddels zit de minzame Limburger weer op zijn vertrouwde stekje.

18. Hans Vanaken
Het voorjaar leek wel een déjà-vu voor de spelmaker van Club Brugge: Gouden Schoen, op weg naar de landstitel … Toch vielen dan al sporen van zijn matige vormpeil te noteren, toen nog vermomd onder een polsblessure. Ook in de heenronde van het huidige seizoen kon Vanaken echter minder dan gewoonlijk zijn wil opleggen. Dat zijn deelname aan De Slimste Mens daar voor iets tussen zat, durven we te betwijfelen, maar zou er toch iets dwars zitten in zijn hoofd? Zijn woede-uitbarsting na zijn recente, zeldzame rode kaart doet vermoeden van wel.

17. Thibaut Courtois
Vader Courtois stelde onlangs nog openlijk aan de kaak hoe schandalig hij het vond dat zoonlief niet bij de topkandidaten voor ‘Sportman van het Jaar’ behoorde. Ergens valt die redenering wel te volgen, want onze nationale nummer één kende een geweldig 2020. Na de vele kritiek aan zijn adres rechtte Courtois de rug en keepte hij Real Madrid mee richting landstitel. De Trofeo Zamora, als beste doelman in La Liga, was zijn deel. Niettemin liet het sluitstuk zich de voorbije weken enkele keren betrappen op een schoonheidsfoutje.

16. Mehdi Bayat
Verschillende waarnemers voelden al nattigheid in de lucht hangen toen Bayat de functie van bondsvoorzitter aanvaardde. Als sportief bestuurder van Sporting Charleroi heeft de halve Iraniër immers ook in de Pro League flink wat in de pap te brokkelen. Al snel staken de eerste aantijgingen over belangenvermenging de kop op, niet in het minst rond de competitiehervorming en de verdeling van de Europese tickets. Het raakte zijn koude kleren niet, net zomin wanneer hij kritiek kreeg voor zijn ‘coronalaksheid’ in het vieren met spelers en fans. Bayat duikt ook 2021 in als grote man van de KBVB.

15. Dries Mertens
Dit ongelooflijke …-jaar (vul een scheldwoord in naar keuze) bracht Mertens ironisch genoeg eeuwige roem. De pocketaanvaller rondde zijn jacht op het clubrecord van Napoli succesvol af. In het voorjaar beende hij halfgod Diego Maradona bij, die haast symbolisch overleed aan het einde van het jaar. Midden juni moest ook Marek Hamsik eraan geloven. In de Coppa Italia tegen Internazionale scoorde Mertens voor de 122e keer in het hemelsblauwe tricot. En toch twijfelde de Rode Duivel lang om zijn verbintenis in Napels te verlengen. Elke romanticus kraaide van de pret toen hij finaal toch overstag ging.

14. Zinho Vanheusden
Van de hemel naar de hel, het is een uitspraak die de jonge carrière van Vanheusden al te zeer tekent, helaas. 2020 moest eindelijk de definitieve doorbraak van het multitalent in te houden. Niet alleen voetbaltechnisch stak hij er bij Standard Luik met kop en schouders bovenuit, door zijn leiderschap kreeg de Limburger ook de aanvoerdersband omgegespt. Toen ook nog eens een oproepingsbrief van Roberto Martinez in de bus viel, leek the sky the limit. Tot het noodlot genadeloos toesloeg. Tegen KV Oostende blesseerde Vanheusden zich al voor de derde keer aan de knie. De echo van zijn ijzingwekkende schreeuw galmt nog steeds in alle Luikse bovenkamers.

13. Ivan De Witte & Michel Louwagie
Hoe torenhoge ambitie soms faliekant kan aflopen. Na een straf seizoen 2019-2020 stak de Gentse tandem het niet onder stoelen of banken: in mei 2021 hoopten de Buffalo’s de tweede landstitel uit hun geschiedenis te vieren. Een transferoffensief zonder weerga wakkerde dat brandende verlangen aan. Die immense druk op de ketel werd Thorup na amper twee speeldagen al fataal. Wat volgde, was een kemel van jewelste. Laszlo Bölöni werd weggehoond door spelers én fans, opvolger Wim De Decker kreeg weinig tijd om puin te ruimen. Nee, pas bij de terugkeer van chouchou Hein Vanhaezebrouck keerde de rust terug in de bestuurskamer. De titel is intussen wel gaan vliegen …

12. Raphaël Holzhauser
In de zomer van 2019 streek een onbekende Oostenrijker in Eerste Klasse B, anderhalf jaar later maakt hij zowaar kans op de Gouden Schoen. Beter kan de stormachtige ontwikkeling van Holzhauser niet geïllustreerd worden. Met zijn geweldige linkerbeen vormt de spelverdeler de spil in de waanzinnige aanvalsmachine van K. Beerschot V.A.. Persoonlijke balans na zeventien duels? Elf goals en negen assists! Zo is Holzhauser bij meer dan de helft van de 39 Antwerpse treffers rechtstreeks betrokken. Kan zijn fabelachtige traptechniek de Ratten naar een onverhoopt Play-Off-1-ticket loodsen?

11. Vincent Kompany
In onze top-50 van 2019 spande Kompany de kroon, een jaar later valt hij nét buiten de eerste tien. Dat de coach van RSC Anderlecht de laatste tijd wat minder in de spotlights stond, hoeft helemaal geen nadeel te zijn voor de sportieve prestaties van de Brusselaars. Toen hij aan het einde van de zomer zijn schoenen aan de haak hing  en voor het full-time trainerschap koos (en bijgevolg Frank Vercauteren naar de uitgang verdreef), lagen de verwachtingen immers buitengewoon hoog. Die werkte Kompany overigens zelf in de hand, door zijn ongebreidelde positivisme te behouden. Intussen lijkt de gewezen Rode Duivel de kneepjes van het vak beter te beheersen.

Welke figuren uit het Belgische voetbal hebben jou begeesterd de voorbije maanden? Laat het ons zeker weten in de reacties!