Transferbarometer Anderlecht: tweede doelman al aangepakt, vervanger Tau nodig?

Transferbarometer Anderlecht: tweede doelman al aangepakt, vervanger Tau nodig?

30-12-2020 09:45 Laatste update: 22:00
17

Nu januari voor de deur staat, is het weer tijd voor een transferwindow. Door de coronacrisis zal het spelersverkeer komende maand waarschijnlijk minder druk verlopen dan gebruikelijk, maar hier en daar worden zeker enkele versterkingen verwacht. VoetbalPrimeur.be kijkt graag vooruit naar de verrichtingen bij de grootste Belgische clubs. In aflevering drie: de transferbarometer bij RSC Anderlecht.

In doel
Richting de kerstperiode scheerde RSC Anderlecht haar hoogste toppen, maar er kwam ook slecht nieuws. Uitblinker Hendrik Van Crombrugge zal enkele maanden aan de kant staan met een rugblessure. Toch een dompertje, aangezien vervanger Timon Wellenreuther ook wel kwaliteiten heeft, maar voorlopig nog niet bewees uit hetzelfde hout gesneden te zijn.

Hoe dan ook wilde paars-wit er graag een ervaren concurrent bij, want naast Wellenreuther bleef enkel jong grut zonder ervaring op het hoogste niveau over. Peter Verbeke handelde bliksemsnel en haalde inmiddels Warner Hahn in huis. Onze 28-jarige noorderbuur heeft al enkele jaren in de Eredivisie op de teller, onder meer bij Feyenoord.

Verdediging
Voor het eerst sinds lang staan de fundamenten weer stevig bij Anderlecht, gek genoeg sinds het spelerspensioen van Kompany. De achterhoede oogt dan ook nagelnieuw. Met het kwartet Amir Murillo - Matt Miazga - Hannes Delcroix - Bogdan Mykhaylichenko kan je naar de oorlog, maar behoud je ook het geliefkoosde voetballend vermogen. Is de defensie in de breedte echter voldoende gestoffeerd?

Het antwoord op die vraag is twijfelachtiger. Kompany kan niet meer komen opdraven, Elias Cobbaut zou pas ten vroegste in februari weer beschikbaar zijn en jongens als Ognjen Vranjes, Antonio Milic en Bubacarr Sanneh zijn op de vertreklijst gezet. In de naderende mercato gaat Anderlecht misschien toch maar beter op zoek naar vers bloed achterin. De transfervrije oude bekende Mohamed Bouchouari bleek een buitenkansje, verder wordt de Colombiaan Pablo Ortiz genoemd.

Middenveld
In deze linie staat het één en ander te gebeuren in januari. Met Michel Vlap en Peter Zulj lijken twee van de meer ervaren krachten afgedaan te hebben. Het ziet ernaar uit dat zij Brussel bij een goed bod mogen verlaten. Tot ongenoegen van Kompany zal ook Percy Tau (naar alle waarschijnlijkheid) niet meer in het Lotto Park te bewonderen zijn na Nieuwjaar. Moederclub Brighton & Hove Albion zou hem terughalen.

In youth we trust, klinkt het credo steeds luider, maar Kompany en co hebben de voorbije maanden ingezien dat ervaring noodzakelijk is om dat jonge geweld te omringen. Zeker in de as van het veld is dat onontbeerlijk. Gezien de huidige financiële situatie wordt het echter geen sinecure voor Verbeke om dat voor elkaar te krijgen. De zeventienjarige Senegalees Mamadou Camara beantwoordt alvast niet aan het profiel.

Aanval
Hoewel vlot scoren een euvel blijft, hebben Anderlecht-fans momenteel misschien wel het meest vertrouwen in de voorhoede. Op de flanken deed het bestuur bovendien al inspanningen aan het einde van de zomermercato. Paul Mukairu lijkt intussen al een vaste basisstek afgedwongen te hebben, terwijl Mustapha Bundu meer tijd nodig heeft. De progressie van Francis Amuzu stemt dan weer tot hoop.

In de punt loopt met Lukas Nmecha het gevaarlijkste heerschap rond. Tijdens de voorbije wedstrijden ontpopte de Britse Duitser zich tot hét speerpunt van het elftal. Mocht hem toch iets overkomen, heeft Kompany met Landry Dimata (die weliswaar ongemotiveerd zou trainen) en Antoine Colassin alternatieven achter de hand.