VP’s Trainer v/d Heenronde: Clement kruist degens met Kompany, Leko en revelaties

VP’s Trainer v/d Heenronde: Clement kruist degens met Kompany, Leko en revelaties

30-12-2020 08:45 Laatste update: 23:49
31

Naar goede gewoonte ging VoetbalPrimeur.be in deze kerstperiode op zoek naar de Elf van de Heenronde. Heel wat voetballend talent passeerde al de revue, maar om een schip op koers te houden, is er meer nodig dan enkel een sterke bende matrozen. Een ervaren kapitein kan gewoonweg niet ontbreken. Daarom, in deze tiende en laatste aflevering: de beste trainer uit de eerste zeventien speeldagen van de Jupiler Pro League.

Karim Belhocine (Sporting Charleroi)
Tegenstanders die niet graag tegen je uitkomen, een mooier compliment kan een coach eigenlijk niet wensen. Qua organisatie neerzetten komt eigenlijk niemand in onze vaderlandse competitie in de buurt. Toen Belhocine de lastige taak kreeg om Felice Mazzu op te volgen in het Zwarte Land, hield het bestuur stiekem rekening met een overgangsperiode. Draaide dat even beter uit! Met slim omschakelingsvoetbal loodste hij Charleroi in het abrupt afgesloten coronaseizoen naar stek drie en ook bij de jaarwisseling parkeerden de Zebra’s zich op de derde plaats.

Alexander Blessin (KV Oostende)
Sinds de overname door het Amerikaase PMG reiken de ambities weer wat hoger aan de kust. Die vertalen zich niet zozeer in een specifieke plek op de ranglijst, maar eerder in aantrekkelijk voetbal op de mat toveren. Met Blessin heeft KVO daar de geschikte leidsman voor gevonden. Gezien zijn achtergrond bij RB Leipzig zouden de accenten van zijn filosofie snel duidelijk worden: energieke Gegenpressing ontwikkelen, liefst met jong geweld in de gelederen. Dat lukte de voorbije vijf maanden al best aardig.

Marc Brys (Oud-Heverlee Leuven)
Hoewel zijn naam al vaak naar voren geschoven werd bij topclubs in nood, wacht Brys op zijn 58e nog steeds op die gouden kans. Komt het er ooit nog van? Alle parameters wijzen althans op een mogelijk succesverhaal. Ook bij OHL predikt de Antwerpenaar positief voetbal, zonder daarbij de kwaliteiten van zijn spelersgroep uit het oog te verliezen. Dubbel straf aan zijn Leuvense intrede is dat hij pas vlak voor de (overbodige) promotiefinale aan boord kwam aan Den Dreef, na een behoorlijk stuk van de voorbereiding gemist te hebben dus.

Philippe Clement (Club Brugge)
Vanzelfsprekend kan de trainer van de regerende landskampioen én koploper niet ontbreken op het kandidatenlijstje. Critici zullen opmerken dat het veldspel van Blauw-Zwart tijdens de heenronde niet altijd om over naar huis te schrijven was. Toch blijft de hand van Clement duidelijk merkbaar. De knappe prestaties in de Champions League kunnen bovendien een duwtje in de rug geven. Als tweevoudige laureaat van de ‘Trofee Raymond Goethals’ weet Clement alvast hoe het is om individuele onderscheidingen weg te kapen.

Vincent Kompany (RSC Anderlecht)
Bijna zouden we vergeten dat de Brusselaars het seizoen indoken met Frank Vercauteren in de dug-out en Kompany op de spelerslijst. In de voetbalwereld kan het snel verkeren, blijkt nog maar eens. Inmiddels heeft de Rode-Duivel-op-pensioen de touwtjes helemaal in handen, al zette hij voordien al grotendeels de lijnen uit achter de schermen. Sinds zijn blijde intrede in het Lotto Park heeft Kompany al enkele harde lessen geleerd. Zo is het naïeve nagenoeg volledig uit het spel verdwenen en oogt de balans op het middenveld beter. In haar huidige vorm wordt Anderlecht een geduchten uitdager voor de Play-Off-1-tickets.

Ivan Leko (Royal Antwerp FC)
De kogel is door de kerk: na nog geen half jaar verruilt Leko Deurne-Noord voor Shanghai. De zak yuans die hem vanuit het Verre Oosten toelachte, bleek te aanlokkelijk om te weerstaan. Doodzonde, zal ook de neutrale voetballiefhebber vloeken, want onder de Kroaat onderging Antwerp een ware gedaanteverwisseling. Van rigide powerplay transformeerde het elftal naar dynamisch combinatievoetbal. Dat proces ging af en toe gepaard met wat (te veel?) puntenverlies. Groeipijnen, klonk het, maar de vraag rijst of The Great Old nu niet weer van nul moet herbeginnen.

Hernan Losada (K. Beerschot V.A.)
De Belgische voetbalkaart waarop Antwerpen weer in volle glorie prijkt, heeft ook een paars randje. Na de vereffening en herstart in de lagere klassen realiseerde Beerschot vorige zomer eindelijk die langverwachte terugkeer. Dat uitgerekend boegbeeld Losada de architect van dat succes werd, maakte de promotie extra mooi. De zelfzekere Ratten mikten vanzelfsprekend hoger dan ‘degradatie vermijden’, maar de voorbije maanden overtroffen waarschijnlijk de stoutste dromen. Nog niet zo lang geleden mocht Beerschot zich zelfs even koploper van de JPL. En dat met spektakelvoetbal van de bovenste plank. Bij het ingaan van 2021 ogen de cijfers sprookjesachtig in evenwicht: 39 goals voor, 39 tegen.

Wouter Vrancken (KV Mechelen)
Hoedje af voor de vastberadenheid van Vrancken. Zelfs toen de rode lantaarn Malinwa bijna om de nek sprong, weigerde de trainer zijn voetbalvisie bij te sturen. Opbouwen van achteruit, met vlotte combinaties en jongens met een actie op de flanken, uiteraard gekoppeld aan de typisch Mechelse strijdlust. Met die formule zal Vrancken slagen of falen! Door een gebrek aan efficiëntie schoot zijn elftal zich meerdere malen in de voet, maar dankzij een ultieme zes op zes kan KV Nieuwjaar toch met een gerust gemoed vieren.

Nu is het aan jullie! De lezers van VoetbalPrimeur.be hebben namelijk een belangrijke stem in de samenstelling van het elftal van de heenronde. Hoe? Door te stemmen in onze poll, natuurlijk. De keuze van de lezers telt mee voor vijftig procent, onze redactie vult de andere helft in. Per positie zijn er voor de top-vijf maximaal vijf punten te verdienen, zowel bij de lezerspoll als in het oordeel van de redactie. Wie gezamenlijk het hoogste aantal punten verzameld heeft, komt in onze ‘Elf van de Heenronde’. Stemmen dus! Donderdag, op de laatste dag van het jaar, verschijnt het volledige elftal, mét trainer.