De vijftig spraakmakendste figuren uit het Belgische voetbal in 2020 – 40 tot 31

De vijftig spraakmakendste figuren uit het Belgische voetbal in 2020 – 40 tot 31

28-12-2020 18:00 Laatste update: 21:50
12

Het werd een jaar om nooit te vergeten, helaas. Voor eeuwig en drie dagen zal 2020 verbonden blijven aan een hardnekkig virus dat een hele beschaving in haar greep hield. Gelukkig bracht Koning Voetbal tussendoor de nodige verpozing. Met de jaarwisseling in aantocht stelt VoetbalPrimeur.be een eigenzinnig lijstje op met de vijftig spraakmakendste figuren uit het Belgische voetbal van de voorbije twaalf maanden. In deze aflevering: nummers 40 tot en met 31.

Onze top-50 tracht de vijftig persoonlijkheden die het voorbije voetbaljaar gekleurd hebben te verzamelen, uiteraard vanuit een subjectief perspectief. De criteria zijn behoorlijk ruim. De enige voorwaarde is dat de persoon in kwestie een link moet hebben met het Belgische voetbal. Dat kunnen Belgen of buitenlanders zijn, Rode Duivels of mindere goden, trainers of bestuurders, mensen die een jaar lang in de belangstelling stonden of dankzij één bijzonder moment. Zowat alles kan, met andere woorden.

40. Noa Lang
De Nederlandse aanwinst van Club Brugge maakt met recht en reden kans op de eretitel ‘Beste zomertransfer van 2020’. Dubbel straf, aangezien Blauw-Zwart er slechts eentje deed. Het Ajax-product speelde zich in zijn eerste maanden in de kijker met snedige versnellingen, een loepzuivere techniek en enkele fraaie doelpunten. Ook voor de microfoon getuigt zijn instelling van de typische Hollandse branie. Gezien zijn jeugdige leeftijd zou Club nog lang plezier aan Lang kunnen beleven.

39. Alexis Saelemaekers
Iemand die de Lage Landen al inruilde voor het buitenland, en hoe! Begin dit jaar verzekerde Saelemaekers zich van een gedroomde overstap naar instituut AC Milan. En het werd alleen maar beter: sinds de komst van de Ket gaat het weer wonderwel met de voormalige glorie. In het zog van een herboren Zlatan Ibrahimovic sloten Saelemaekers en co de heenronde in de Serie A af als ‘numero uno’. Ook individueel zette de nukkige Anderlechtenaar grote stappen voorwaarts, vooral op het vlak van maturiteit.

38. Roman Yaremchuk
Een interview met het speerpunt van KAA Gent valt zelden tegen. De Oekraïener heeft het hart op de tong, wat hem soms in nauwe schoentjes durft te brengen. Zo mokte hij openlijk toen een zomers vertrek in het water viel en maakte hij de aanpak van Laszlo Bölöni al na één week met de grond gelijk, terwijl hij tussendoor niet vergat om elf keer de netten bol te zetten voor de Buffalo’s. Hein Vanhaezebrouck viel dan weer wél in de smaak van Yaremchuk. Om het met zijn eigen, onnavolgbare woorden te zeggen: “He’s man. Man. Big man.”

37. Frank Raes
Op zijn 66e is dé nog levende voetbalstem nog lang niet uitgecommentarieerd, wel integendeel. Sinds november valt Raes zelfs weer live te horen op rechtenhouder Eleven Sports. Elke maandag blijft hij dan weer gastheer voor voetbalminnend Vlaanderen in talkshowklassieker Extra Time. Ook bij het breed uitgesmeerde overlijden van Diego Maradona kwam Raes veelvuldig op de voorgrond. Die ene legendarische opwarming van het voetbalicoon bij Napoli ging nog maar eens de wereld rond.

36. Fabrice Ondoa
Ongetwijfeld terug te vinden in de top-tien van meest gebruikte woorden uit 2020: de beruchte lockdownfeestjes. Ook het Belgische voetballandschap ontsnapte er niet aan. KVO-doelman Ondoa bond jammer genoeg de kat de bel aan. De Kameroener zou een avondje georganiseerd hebben voor enkele vrienden, al ontkent hij dat met klem. Oostende toonde echter geen genade en schotelde hem prompt zijn C4 voor. In navolging van Ondoa kwamen ook onder meer Tuur Dierckx en een trio van Cercle Brugge onder vuur te liggen. Zij kwamen er vanaf met een minder zware (overdreven?) sanctie …

35. Jérémy Doku
Het was de zomer van de recordtransfers in ons land, dat zal verderop in deze lijst nog blijken. Het financieel noodlijdende RSC Anderlecht hoorde de kassa opgelucht rinkelen bij de lucratieve verkoop van Doku. Voor 26 miljoen euro, een clubrecord, plukte Stade Rennes hem weg uit Brussel. In de Ligue 1 kende de vleugelflitser een lastige start, maar in december vond hij stilaan zijn draai. Zijn talent staat alvast buiten kijf; dat mocht Doku zelfs al meermaals bewijzen bij de Rode Duivels.

34. Ritchie De Laet
Noem ons één speler uit de JPL die meer clubliefde uitademt dan Antwerp-boegbeeld De Laet? Onvindbaar! De rasechte Antwerpenaar vliegt, springt, tackelt en spurt zich wekelijks van het terrein tot in de harten van het rood-witte legioen. Daar dragen ook zijn goudeerlijke perspraatjes, in plat dialect uiteraard, gretig toe bij. Toch zou het een belediging zijn om De Laet simpelweg af te schilderen als een cultfiguur. De voorbije twaalf maanden haalde hij ontegensprekelijk het allerbeste niveau uit zijn carrière. ‘Ritchie for Red Devil’, het lijkt steeds minder absurd.

33. Jason Denayer
Nu de achterhoede van de Rode Duivels stilaan op pensioensgerechtige leeftijd zit (Vincent Kompany hing zijn schoenen zelfs al aan de wilgen), moest Roberto Martinez in 2020 naarstig op zoek naar vers bloed. Dé toekomstige leider achterin zou de ontbolsterde Denayer kunnen worden. De Brusselaar groeide bij Olympique Lyon uit tot een onbetwiste sterkhouder en legde met die club een fenomenaal parcours af in de Champions League. Nadat zowel Juventus als Manchester City voor de bijl gingen, was er een weergaloos Bayern München nodig om de Zuid-Franse droom te doorprikken. Hopelijk vergeet Denayer die ervaring niet in te pakken voor afreis naar het EK.

32. Georges Leekens
Het nieuws viel een beetje tussen de coronaplooien door, maar op 70-jarige leeftijd besloot Leekens er definitief de brui aan te geven. ‘Mister 90 procent’ kreeg veel tegenwind gedurende zijn rijkelijk gevulde trainersloopbaan, maar niemand kan ontkennen dat de man zijn stempel gedrukt heeft op de voorbije 30 jaar in het Belgische voetbal. Acht van de huidige clubs uit Eerste Klasse A had Leekens ooit onder zijn hoede, met Anderlecht en Club Brugge als bekendste passages. Daarnaast schopte hij het tot twee maal toe tot bondscoach van de Rode Duivels. Een mens zou haast vergeten dat ‘Mac The Knife’ in zijn jonge jaren ook een zeer verdienstelijk verdediger was. Afscheid van de gele sjaal!

31. Tom Rombouts
Een naam die misschien minder belletjes doet rinkelen, maar als we zeggen dat meester Rombouts dienst deed als advocaat van Waasland-Beveren, weet u over welke saga we het willen hebben. Na het abrupt afgesloten seizoen 2019-2020 hoopte de Pro League de vorige competitieformule ternauwernood te behouden, wat impliceerde dat de rode lantaarn zou degraderen. Na 29 speeldagen was dat … Waasland-Beveren. In eerste instantie behaalde dat plan ook een meerderheid, maar de fusieclub beet verwoed van zich af. Na een slagveld vol rechtszaken kreeg het dan toch gelijk, nota bene van de Belgische Mededingingsautoriteit. Het gevolg? Geen zestien, maar achttien clubs in 1A, mét W-B erbij.

Wie vond jij bij de meest spraakmakende figuren uit het Belgische voetbal in 2020? Laat het weten via de reacties!