Transferbarometer Antwerp: meeste posities dubbel bezet, nieuwe staf gezocht?

Transferbarometer Antwerp: meeste posities dubbel bezet, nieuwe staf gezocht?

28-12-2020 16:00
3

Nu januari voor de deur staat, is het weer tijd voor een transferwindow. Door de coronacrisis zal het spelersverkeer komende maand waarschijnlijk minder druk verlopen dan gebruikelijk, maar hier en daar worden zeker enkele versterkingen verwacht. VoetbalPrimeur.be kijkt graag vooruit naar de verrichtingen bij de grootste Belgische clubs. In aflevering één: de transferbarometer bij Royal Antwerp FC.

In doel
Hoewel The Great Old in negentien speeldagen amper twee keer de nul wist te houden, staat het bijzonder sterk onder de dwarsligger. Met Jean Butez haalde Luciano D'Onofrio vorige zomer één van de meest gegeerde keeperstalenten uit de JPL naar de Bosuil. De Fransman viel tijdens de heenronde ook nauwelijks wat te verwijten, integendeel. Met Alireza Beiranvand heeft hij bovendien een stevige concurrent, ook al viel Ivan Leko hem openlijk af na de verloren kraker met Club Brugge (0-2). Insiders die de trainingen volgen, beweren dat de Iraanse megaster bij momenten geweldige dingen laat zien.

Verdediging
Over twee uitstekende doelmannen beschikken en toch geregeld doelpunten incasseren, ligt dat dan misschien aan de achterhoede? Ook daar lijkt het antwoord eerder negatief. Met Abdoulaye Seck en Ritchie De Laet beschikt Antwerp over twee van de sterkere verdedigers in Eerste Klasse A, terwijl Jérémy Gélin een meerwaarde bleek, voornamelijk dankzij zijn voetballende kwaliteiten.

Nu Junior Pius op vertrekken staat, valt de spoeling in de breedte wel wat dun uit. Aangezien Ivan Leko steevast voor drie centrale jongens kiest, blijft er met Dylan Batubinsika slechts één reserve meer over, al kan ook Frank Boya achterin uit de voeten. Toch zou Antwerp in de winterstop op zoek kunnen naar een nieuwe verdediger, liefst een linksvoetige à la Wesley Hoedt.

Middenveld
De geruchten over een sensationele overstap van Marouane Fellaini zingen al langer rond, maar kregen de voorbije dagen weer een extra duwtje in de rug. De gewezen Rode Duivel zou de Antwerpse middenstrook alvast een kwaliteitsinjectie van formaat geven. De vraag rijst echter of een nieuwkomer er wel nodig is. Met Faris Haroun, Martin Hongla, Lior Refaelov, Alexis De Sart, Pieter Gerkens, Boya, en ook nog Birger en Louis Verstraete is de as van het veld reeds dubbel en dik bezet. Anderzijds zou je al behoorlijk dom moeten zijn om niet door te duwen, mocht een ster als Fellaini iet of wat haalbaar blijken ...

Ook op de vleugels heeft de oudste club van het land weinig tot geen reden tot klagen. Op links werpt Jordan Lukaku zich steeds meer op tot uitdager van een herboren Juklerod, terwijl op de rechterflank Aurelio Buta en Koji Miyoshi om hun plekje strijden. Een kwartet dat bij heel wat andere clubs uit de JPL vaste basisklant zou zijn.

Aanval
Ook de voorlinie in Deurne-Noord loopt dik bezaaid. Met de komst van Nana Ampomah en Cristian Benavente leverde D'Onofrio daar in de zomermaanden al een inspanning. Beide heren lijken hun draai stilaan te vinden. Toch zou er in januari nog een knaller van formaat kunnen bijkomen. Naar verluidt heeft de technische cel de piste-Junior Edmilson weer heropend.

Maar zou Antwerp zich niet beter op een doublure voor Dieumerci Mbokani richten? De Congolese aanvalsleider stond zelfs even ter discussie, toen hij te maken kreeg met een stevige vormdip. De laatste weken is Dieu echter weer aan de beterhand. In zijn schaduw kan er nog een goede optie bij. Benavente is immers geen echte negen, terwijl Bruny Nsimba nog groen achter de oren is.

Wat met Leko?
Dé hamvraag op de Bosuil draait hoe dan ook om Leko. Gaat de Kroaat ook definitief in op het lucratieve aanbod uit het Verre Oosten? Als Leko vertrekt (en ongetwijfeld zijn sportieve staf meeneemt), moet Antwerp naarstig op zoek naar een opvolger. Daar zal het achter de schermen zeker al mee bezig zijn. De naam van Marc Wilmots klonk al luid, al lijken ook Wim De Decker en Frank Vercauteren kanshebbers. Eerst het trainersvraagstuk, nadien mogelijke versterkingen, dat lijkt het Antwerpse devies voor de komende dagen.