Chelsea lijkt titel te kunnen vergeten: herrijzenis van Arsenal op Boxing Day

26-12-2020 20:32
12

De titelaspiraties van Chelsea hebben op Boxing Day een nieuwe knauw gekregen. The Blues moesten uitgerekend tegen stadgenoot Arsenal hun derde nederlaag in de laatste vier Premier League-wedstrijden incasseren.

Arsenal stond bij aanvang onder hoogspanning: de ploeg van Mikel Arteta had op 1 november zijn laatste zege in competitieverband geboekt, werd midweeks hardhandig uit de League Cup geknikkerd door Manchester City én stond slechts drie punten boven de degradatiestreep. The Gunners waren echter vastbesloten om voor de ommekeer te zorgen: Gabriel Martinelli kreeg na één minuut spelen al de eerste kans.

Mason Mount trof niet lang daarna de paal, maar veel meer werd er voor rust niet van Chelsea vernomen. Voor rust liep Arsenal zelfs uit naar een 2-0 voorsprong, zij het dankzij twee dode spelmomenten. Eerst ging Kieran Tierney neer na licht contact met Reece James: Alexandre Lacazette benutte de toegekende penalty. Op slag van rust werd de marge verdubbeld dankzij een heerlijke vrije trap van Granit Xhaka, net terug van een schorsing.

Chelsea-manager Frank Lampard probeerde het tij te keren met een dubbele wissel bij rust, maar Arsenal kwam zelfs met 3-0 voor. Bukayo Saka kreeg de bal na een klein uur spelen voor de voeten en verraste Edouard Mendy – ogenschijnlijk bewust – met een boogbal die bij de tweede paal binnen zeilde. The Blues hadden een nóg groter pak slaag kunnen krijgen, maar Mendy hield inzetten van Lacazette en Martinelli tegen en Mohamed Elneny trof de lat. Kort voor tijd kon Chelsea alsnog de eer redden. Een inzet van Tammy Abraham werd leek afgekeurd te worden wegens buitenspel, maar de VAR gaf na lang beraad alsnog groen licht.

Die 3-1 leidde alsnog een spannende slotfase in. Chelsea kreeg zelfs een uitgelezen kans op de aansluitingstreffer, na een gretige valpartij van Mount. De bal ging wederom op de stip, maar Bernd Leno stopte de strafschop van Jorginho, waarna Chelsea de witte vlag moest hijsen.