Contactboetes hoeven geen rem op vreugde te zijn: zeven coronaveilige vieringen

Contactboetes hoeven geen rem op vreugde te zijn: zeven coronaveilige vieringen

26-12-2020 14:00 Laatste update: 16:15
2

De Pro League kreeg de voorbije dagen de wind van voren vanuit de maatschappij. Het moest maar eens gedaan zijn met al dat geknuffel bij voetballers, zeker na het scoren. Gele kaarten uitdelen vonden de beleidsvoerders nét wat te ver gaan, maar er zijn wel stevige boetes op til. Hoe kan de juichende JPL-speler nu nog op enthousiaste, doch coronaveilige wijze een doelpunt vieren? Niet getreurd, VoetbalPrimeur.be biedt zeven legendarische alternatieven!

Glijden à la Rooney of plat op de buik
Van uitzinnige vreugde een dolblij Old Trafford tegemoet glijden, Wayne Rooney maakte er jarenlang zijn handelsmerk van. Een methode die ons volledig gezondheidsvriendelijk lijkt, al valt er in deze tijden weinig om naartoe te glijden. De camera dan maar? Handige tip: vergeet je douchegel niet voor de knietjes. Overigens kan het ook op je buik, vraag dat maar aan Luis Suarez. Studies over mogelijke gevaren voor de vruchtbaarheid zijn er voorlopig niet.

Deel je coronaveilige viering via een selfie
Francesco Totti achterna! Hoe ga je te werk? Vraag daags voor de wedstrijd waarin je zeker zal scoren (liefst van al een felbeladen derby) aan de materiaalmeester of keeperstrainer om je smartphone bij te houden op de bank. Scoor effectief. Eis je toestel op en zoek de beste plek om een iconische selfie te nemen, uiteraard in afzondering. Wens je toch je ploeggenoten te betrekken in de lof, dan kan een selfiestick van pas komen om een wijdere hoek te maken. Likes verzekerd!

Zet je beste dansbeentje voor
Festivals en discotheken zijn nu al maanden uit den boze, maar dan schudden we toch gewoon onze heupen los op het voetbalterrein? In het recente verleden gaven Daniel Sturridge of ‘robot’ Peter Crouch al het goede voorbeeld. Zelfs een groepschoreografie valt binnen de mogelijkheden, als de anderhalvemeterregel maar gerespecteerd wordt. Lawrence Tshabalala en de andere Bafana Bafana geven graag advies.

Persoonlijke rituelen
Waar befaamde chef-koks graag uitpakken met hun signature dish, doen sommige voetballers dat aan de hand van een uiterst persoonlijke doelpuntenmove. Luca Toni draaide zijn hand heen en weer langs zijn oor, Raul Gonzalez Blanco kuste zijn trouwring en Axel Witsel vouwt zijn handen tot een fladderende vogel in navolging van Nicolas Anelka. Of krijgt Aleksandar Mitrovic een opvolger? Bij zijn ‘tong-tussen-de-vingers’-gebaar bewaar je wel best een flesje handgel in je voetbaltas, om een besmetting met corona (en andere vieze ziektes) te vermijden.

Toneeltje spelen
Dat het dagelijkse leven nog steeds grotendeels op pauze staat, heeft alvast één voordeel: er is ruimschoots tijd om zaken in te oefenen. En dus mag de modale fan zich binnenkort hopelijk niet alleen op dansjes, maar ook op heuse toneelstukken verheugen. Een uitstekende handleiding valt terug te vinden in de FIFA-games uit het einde van de jaren ’90. Onze persoonlijke favoriet? Die waarbij de doelpuntenmaker in de rol van jager kruipt om zijn eendennabootsende ploegmakkers af te knallen. PANG!

Calma calma
De stadions mogen dan wel akelig leeg blijven dezer dagen, dat betekent niet dat de interactie met het publiek verloren hoeft te gaan. De beruchte ‘calma-calma’-viering van Cristiano Ronaldo zou anno 2020 zelfs als ironisch grappig ervaren kunnen worden. In loondienst van Real Madrid haalde de Portugees het handgebaar maar wat graag boven na een treffer tegen aartsrivaal FC Barcelona. Vijandige toeschouwers jennen, het is ongetwijfeld een groot gemis voor de gemiddelde aanvaller.


Dieudonné, Dieudonné!
Tot slot lanceren we nog een warme oproep richting onze Belgische voetbalidolen: durf out of the box te denken! Waarom geen inspiratie halen bij de allerslechtste caféploeg die ons land rijk is? Toen zwarte parel Dieudonné FC De Kampioenen vervoegde, zweepte hij de hondstrouwe aanhang op met ongebruikelijke goals én elegante slangenbewegingen als viering. Of om het met de woorden van Balthazar Boma te zeggen: “Dieje Kameroen, da’s ni te doen!”