VP’s Elf van de Heenronde: twijfels om usual suspect Vanaken, kans voor uitdagers

VP’s Elf van de Heenronde: twijfels om usual suspect Vanaken, kans voor uitdagers

26-12-2020 10:00 Laatste update: 20:11
18

Vorig weekend rondde de Jupiler Pro League 2020-2021 speeldag zeventien af, zodat de heenronde tot de geschiedenis behoort. Mede door de impact van het coronavirus lijkt ‘wisselvalligheid’ de rode draad in de eerste competitiehelft. Gelukkig ontsnapten enkele individuen aan dat grillige verloop. Naar goede gewoonte gaat VoetbalPrimeur.be naar hen op zoek in de Elf van de Heenronde. In deze zesde aflevering: de beste aanvallende middenvelder.

Pieter Gerkens (Royal Antwerp FC)
Lang niet alle zomertransfers van Luciano D’Onofrio pakten voorlopig succesvol uit, maar die van Gerkens bleek een schot in de roos. In het scenario van Ivan Leko vertolkt de Limburger een hoofdrol, met voortdurende, slimme loopbewegingen in de rug van de linksachter van de tegenstander. De manier waarop Gerkens zich negentig minuten lang te pletter loopt, is haast aandoenlijk. Een verrassing mag het allerminst heten, aangezien hij onder Leko eerder al geschitterd had bij Sint-Truiden.

Geoffry Hairemans (KV Mechelen)
Toen de halfgod uit Deurne-Noord dertig kilometer zuidwaarts zijn geluk ging beproeven, pakte de mayonaise niet meteen. Hairemans zou een jaar lang moeten knokken voor zijn plaatsje, maar heeft er intussen een dijk van een heenronde opzitten. Met vier doelpunten en twee assists mogen zijn cijfers gezien worden, al is de Antwerpse stylist per definitie dat type voetballer dat je niet hoeft te beoordelen op zijn statistieken. Als Geoffke zich in zijn sas voelt, spreekt zijn zuivere techniek boekdelen.

Daan Heymans (Waasland-Beveren)
In juli 2020 zat deze Heymans ongetwijfeld met een stiekeme droom in zijn hoofd: voor het eerst scoren in Eerste Klasse A. Zes maanden later staat zijn teller op … zeven rozen! Dat aantal getuigt de stormachtige doorbraak van de 21-jarige middenvelder. Geen spelmaker uit de oude doos, maar iemand die intelligent voor doel opduikt en uitgekiend zijn momenten kiest. Zowat 30 procent van de treffers van Waasland-Beveren vertrok van zijn lichaam. Impact, heet zoiets.

Andrew Hjulsager (KV Oostende)
In zijn eerste seizoen aan de Belgische kust opereerde de Deen voornamelijk vanop de flank, maar huidig trainer Alexander Blessin ziet in hem eerder een centrale pion. Die verschuiving heeft Hjulsager én zijn ploeggenoten deugd gedaan. Over de hele heenronde verspreid verzorgde de veelvuldige belofteninternational namelijk zes beslissende passes, waarmee hij slechts drie heren moet voorgang in onze JPL. In de pressingsmachine van KVO is Hjulsager degene met de creatieve toets.

Raphaël Holzhauser (K. Beerschot V.A. )
Het was één van de vraagstukken bij de langverwachte promotie van de Ratten: zou de wat trage uitblinker Holzhauser het ook in Eerste Klasse A kunnen waarmaken? Het antwoord werd al snel duidelijk: jazeker! De rijzige Oostenrijker is een meester in zichzelf tijd kopen, waardoor hij van zijn euvel een pluspunt maakt. Eens zijn haarfijne linker in stelling is gebracht, heeft de tegenstand niets meer in de pap te brokken. De statistieken van Holzhauser doen vooroorlogs aan: elf treffers, negen assists.

Xavier Mercier (OH Leuven)
De grootste uitdager voor Holzhauser in de assistenranking kwam evenzeer over uit Eerste Klasse B. Ook bij die andere promovendus loopt immers een spelverdeler uit de oude doos rond. Net als zijn Oostenrijkse collega denkt Mercier sneller dan zijn directe opponent, wat hem telkens de bovenhand helpt te nemen. In het omschakelingsvoetbal van Marc Brys passeert zowat elke tegenaanval via de verfijnde voeten van de Fransman. Die schotelde inmiddels al twaalf keer een ploeggenoot een doelpunt voor.

Lior Refaelov (Royal Antwerp FC)
Herboren, zou je kunnen zeggen. Na eerdere strubbelingen in Brugge doken er twijfels op over de nieuwe samenwerking tussen Leko en Refaelov, maar die verdwenen vliegensvlug als sneeuw voor de zon. De fluwelen baltoets en de doelgerichtheid heeft de Israëliër altijd gehad. Opvallend genoeg komt hij op zijn 34e vooral fysiek sterker dan ooit voor de dag. Die tweede jeugd zou Refaelov straks wel eens richting een allereerste Gouden Schoen kunnen voeren.

Hans Vanaken (Club Brugge)
Al jaren is hij de topkandidaat in deze categorie, maar sta ons toe te zeggen dat het in 2020 geen walk-over zou mogen worden. Hoewel de greep van Vanaken op het aanvalsspel van Club Brugge overweldigend blijft, verkeerde de Limburger de voorbije maanden niet in zijn opperbeste vorm. De frisheid in zijn geniale geest bleek iet of wat vervlogen. Een toevallige vormdip, een neveneffect van de coronabeslommeringen of is er meer aan de hand? Hoe dan ook lijkt Vanaken zijn abonnement op de Gouden Schoen even te moeten onderbreken.

Nu is het aan jullie! De lezers van VoetbalPrimeur.be hebben namelijk een belangrijke stem in de samenstelling van het elftal van de heenronde. Hoe? Door te stemmen in onze poll, natuurlijk. De keuze van de lezers telt mee voor vijftig procent, onze redactie vult de andere helft in. Per positie zijn er voor de top-vijf maximaal vijf punten te verdienen, zowel bij de lezerspoll als in het oordeel van de redactie. Wie gezamenlijk het hoogste aantal punten verzameld heeft, komt in onze ‘Elf van de Heenronde’. Stemmen dus!

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Plaats een reactie