Het verbaast mij niets als er over tien à vijftien jaar niet meer gekopt wordt

"Het verbaast mij niets als er over tien à vijftien jaar niet meer gekopt wordt"

25-12-2020 16:08
18

De kans bestaat dat er over tien à vijftien jaar niet meer gekopt wordt in wedstrijden. Dat voorspelt oud-voetballer Ryan Mason (29). Hij beëindigde zijn carrière twee jaar geleden vanwege hoofdletsel.

Mason liep als speler van Hull City een zware hoofdblessure op en moest een jaar later noodgedwongen stoppen met voetbal. Hij sluit niet uit dat het uiteindelijk klaar is met koppen. "Het verbaast mij niets als er over tien à vijftien jaar niet meer gekopt wordt in wedstrijden", zegt hij tegen de BBC. " Ik verwacht binnenkort meer onderzoek en verwacht ook dat de uitkomsten daarvan schokkend zijn.”

Al langer waarschuwen deskundigen voor de gevaren van koppen. Koppen wordt tevens in verband gebracht met dementie. "Ik weet niet of voetballers zich bewust zijn van de potentië schade die je op kunt lopen. Hoe meer spelers er onderzoek naar doen, hoe beter", zegt Mason.

"Misschien breekt er een punt aan waarop spelers moeten tekenen dat ze de risico's aanvaarden. Het is zorgelijk. Het probleem is dat we de langetermijngevolgen pas later weten."