Genk casht wel vaker in de winter: Dit zijn de lucratiefste wintertransfers ooit

Genk casht wel vaker in de winter: Dit zijn de lucratiefste wintertransfers ooit

24-12-2020 11:00 Laatste update: 18:05
10

Joakim Maehle is geen Genk-speler meer, de Limburgers wisten de Deen te verpatsen aan het Italiaanse Atalanta. Met de deal is een initieel bedrag van elf miljoen euro gemoeid, dat kan echter nog oplopen tot vijftien miljoen euro. Daarmee is Maehle meteen de vierde meest lucratieve wintertransfer ooit in onze competitie, VoetbalPrimeur.be lijst de duurste wintervogels nog eens op.

Eén ding is duidelijk: Genk verkoopt graag en voor veel geld in de wintermaanden. Bijna de volledige top tien wordt afgeleverd door de Limburgse club. Zo ook de duurste van allemaal, die eer is nog steeds weggelegd voor Sander Berge. De middenvelder verliet afgelopen winter het Genkse nest met een landstitel op zak. Zijn nieuwe bestemming luisterde naar de naam Sheffield United, de Premier League club had maar liefst 24 miljoen euro veil voor de diensten van Berge.

Genk was echter niet aan zijn proefstuk toe want ook enkele seizoenen voordien wist de club een stevige winterdeal te sluiten. Ook deze keer was het een Premier League club dat zich van zijn meest vrijgevige kant liet zien, Leicester City betaalde bijna achttien miljoen euro voor Wilfred Ndidi. De Engelsen zullen zich de transfer nog niet beklaagd hebben, Ndidi is inmiddels een veelvoud waard.

Wie dacht dat de Genkse dominantie in deze lijst nu zou gaan liggen komt bedrogen uit, ook nummer drie komt uit Genkse stal. Leon Bailey ontpopte zich in 2016 tot een gesel voor elke Belgische defensie en zag zijn prestaties in januari 2017 beloond worden met een transfer naar Bayer Leverkusen, de Duitsers betaalden 13,5 miljoen euro voor zijn diensten. Daar speelt de Jamaicaanse winger nog steeds, een stap hogerop zit er echter nog steeds in.

Op plaats vier komt Maehle dan in beeld, hij wordt achtervolgd door Mbwana Samatta. De Tanzaniaan was deel van de kampioensploeg waar onder meer Maehle en Berge ook deel van uitmaakte. Net zoals Berge verliet ook Samatta ons land afgelopen winter en ook hij trok naar de Premier League. Aston Villa was de uitverkorene, de traditieclub schreef een dikke tien miljoen euro over naar de bankrekening van Genk. Inmiddels speelt Samatta echter in Turkije bij Fenerbahce.

Wie de Genkse deur achter zich dicht sloeg zonder een landstitel is Alejandro Pozuelo. De Spanjaard verkoos het Amerikaanse geld boven de sportieve uitdaging in ons land en vond onderdak bij Toronto FC. De Canadezen betaalde negen miljoen euro maar zullen zich dat nog niet beklaagd hebben. Pozuelo werd al verkozen als beste speler in de MLS. Op plaats zeven is het dan eindelijk tijd voor een speler die niet door Genk werd verkocht, de dure vogel luistert hier naar de naam Emile Mpenza. Hij werd in 2000 voor 8,5 miljoen euro door Standard aan Schalke 04 verkocht.

Dat was net een tikkeltje meer dan de acht miljoen euro die Anderlecht voor Sofiane Hanni incasseerde. Spartak Moscow betaalde in 2018 de volle pot voor de Argentijn, inmiddels speelt Hanni in Qatar. Ook Kevin De Bruyne werd overigens voor acht miljoen euro verkocht. De toen 20-jarige KDB werd door Chelsea bij Genk weggeplukt, de rest is geschiedenis. De lijst wordt afgesloten door Mbark Boussoufa. Ook voor zijn diensten werd er acht miljoen euro betaald, het toen nog steenrijke Anzhi Makhachkala maakte de som over naar Anderlecht. Inmiddels zit Boussoufa zonder club nadat hij enkele jaren in het Midden-Oosten vertoefde.

De top-10: 

1. Sander Berge van KRC Genk naar Sheffield United (24 miljoen euro)

2. Wilfred Ndidi van KRC Genk naar Leicester City (17,6 miljoen euro)

3. Leon Bailey van KRC Genk naar Bayer Leverkusen (13,5 miljoen euro)

4. Joakim Maehle van KRC Genk naar Atalanta (11 miljoen euro)

5. Mbwana Samatta van KRC Genk naar Aston Villa (10,5 miljoen euro)

6. Alejandro Pozuelo van KRC Genk naar Toronto FC (9 miljoen euro)

7. Emile Mpenza van Standard naar Schalke 04 (8,5 miljoen euro)

8. Sofiane Hanni van RSC Anderlecht naar Spartak Moskou (8 miljoen euro)

9. Kevin De Bruyne van KRC Genk naar Chelsea (8 miljoen euro)

10. Mbark Boussoufa van RSC Anderlecht naar Anzhi Makhachkala (8 miljoen euro)

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie