Joakim Maehle bij KRC Genk: van back-up tot superback

Joakim Maehle bij KRC Genk: van back-up tot superback

23-12-2020 14:00 Laatste update: 23:15
8

Na drie jaar en een half verlaat Joakim Maehle KRC Genk voor Atalanta Bergamo. Hij kwam aan via een klein achterpoortje, zondag verlaat hij Genk via de grote poort. Dit is het verhaal van Joakim Maehle.

Het begin
Maehle begon met voetballen dankzij zijn vader. Hij speelde bij de plaatselijke voetbalclub en geboorteplaats van Maehle: Østervrå IF. Al snel bleek de jonge Deen veel potentie te hebben. Hij werd in 2016 weggeplukt door profclub Aalborg BK. Daar maakt hij op 7 augustus 2016 zijn debuut en scoort hij zijn eerste treffer op 21 oktober 2016.

Op naar Limburg
Al snel bleek de passage van Maehle in de Superligaen niet onopgemerkt gebleven. Nauwelijks een jaar na zijn eerste profcontract bij Aalborg BK zat Maehle al op het vliegtuig naar Genk. Daar tekende hij op 9 mei 2017 zijn contract voor de Belgische topclub. Maehle zou het vertrek van ene Castagne moeten opvangen, die - nu ironisch genoeg - naar Atalanta Bergamo vertrok. 

Moeilijke start
Maehle schoot niet uit de startblokken zoals hij in Denemarken wel deed. Hij werd vooral back-up voor een sterke Clinton Mata. Toen die vertrok, werd Maehle vaste rechtsback. In 2017, onder Stuivenberg, blonk hij nooit echt uit. Stuivenberg gaf hem niet de ruimtes en boulevards die we later zouden leren kennen. Dit veranderde echter toen Clement aan het Genkse roer kwam te staan. Maehle werd hoofdrolspeler in de film van regisseur Clement. Zijn meest gekende rol is de assist aan Samatta na de heerlijke aanval in Besiktas.

Ontbolstering tot kampioenenmaker
In het seizoen 2018-2019 leerden we de Deense locomotief echt kennen. Zijn fysische kwaliteiten hadden veel weg van een marathonloper. Men twijfelde zelfs of iemand uit de Jupiler Pro League aan zijn uithouding kon tippen. Samen met de gekende sterkhouders kroonde hij KRC Genk tot kampioen. Maehle ontbolsterde zich in één seizoen van doorsnee rechtsback tot een meer-dan-een-rechtsback.

Image from Gyazo

Gids in de Champions League
Met hoge verwachtingen trok KRC Genk de Champions league in. Maar Maehle en co. konden die verwachtingen niet helemaal waar maken. Toen in januari 2020 Berge en Samatta vertrokken bleef hij als enige sterkhouder over. Twee maanden later stopte de competitie door gekende omstandigheden.

Bijna-ruziënd einde
Begin oktober kreeg KRC Genk een onverwacht bericht. Maehle zou afgezakt zijn naar Marseille voor onderhandelingen over een transfer. Dit zag Genk niet graag gebeuren en brak de onderhandelingen iets voor twaalf uur af. Dit zorgde voor onbegrip bij de Deen die verduisterd reageerde op Twitter.

Tien dagen na de transfersaga reageerde hij met de voeten. Hij scoorde een schitterend doelpunt tegen Charleroi - en zorgde voor de FIFA-21-fans voor de eerste inform van KRC Genk ooit-. 

Vereniging met Malinovski
Uiteindelijk is het toch zover. Maehle speelt zondag zijn laatste wedstrijd voor KRC Genk. De Deen gaat oude bekende Malinovski vergezellen in Bergamo. De transfer betekend weer een financiële injectie voor de Genk-portefeuille. Iets wat Van den Brom graag zal zien.

Weetjes
-Maehle pakte nog nooit een rode kaart. Als rechtsachter een straffe statistiek.
-De Deen deed de beste fysische testen ooit bij KRC Genk.
-In de Champions League en Europa League-Campagnes speelde hij elke wedstrijd 90 minuten lang.
-Maehle debuteerde voor de Deense nationale ploeg tegen… België.
-Ook dit seizoen speelde Maehle elke wedstrijd volledig, buiten de wedstrijd tegen KV Kortrijk vorige week. Hij werd toen niet geselecteerd.