Statistieken wijzen Seck aan als dé steunpilaar in Antwerp-defensie: 'King Kong'

Statistieken wijzen Seck aan als dé steunpilaar in Antwerp-defensie: 'King Kong'

22-12-2020 10:56
4

Royal Antwerp FC wist afgelopen zondag pas voor de tweede keer dit seizoen de nul te houden. In de 0-3-zege bij Waasland-Beveren kwam Abdoulaye Seck haast nooit in de problemen. Dat mag al lang geen verrassing meer heten, want onder Ivan Leko is de boomlange Senegalees uitgegroeid tot een ware sterkhouder.

Laszlo Bölöni zag het ook al wel in Seck, voornamelijk vanwege zijn fysieke dominantie. Dat Seck ook onder Leko zo belangrijk zou zijn, was toch even schrikken, geeft Gazet van Antwerpen toe. 'We hadden bij Seck wat twijfels', schrijft de krant. 'De voormalige automecanicien had onder Bölöni - schipperend tussen basis en bank - zijn verdiensten. Maar diens aanpak - een goeie organisatie, een laag blok - was voor hem dan ook ideaal. Zou dat onder Ivan Leko - die van zijn verdedigers verwacht dat ze (durven) voetballen - wel goedkomen, vroegen we ons af.'

Het antwoord is volmondig: ja! Dat bewijzen de cijfers nog het best. Met 76 procent gewonnen verdedigende duels en nog eens 69 procent in de lucht behoort Seck tot de absolute top van de Jupiler Pro League. Naast zijn verdedigende troeven heeft de mandekker echter forse stappen vooruit gezet in het uitvoetballen. Zijn gemiddelde aantal passes steeg van 31,3 naar 54,5 per wedstrijd, een logisch gevolg uit de filosofie van Leko. Het aandeel lange ballen daalde dan weer aanzienlijk, van 10,7 naar 6,4 per match.

Leidersfiguur
Ondanks die vooruitgang in het uitvoetballen blijft het pure verdedigen de grootste troefkaart van Seck. 'King Kong noemen ze hem niet voor niks', weet GvA. 'Hij viel in tweeënhalf jaar tijd zeven kilo af, maar is een blok graniet gebleven - aan spierkracht heeft hij niks verloren. Zijn gestalte maakt dat hij niet de meest wendbare is, maar we zouden wel eens een poll willen houden onder de spitsen in eerste klasse. Welke verdediger kom je het minst graag tegen? Wedden dat ze ook aan Seck zouden denken?'

'Steeds meer een rots in de branding, steeds meer leider ook. Seck is verbaal naar verluidt meer aanwezig in de kleedkamer dan vroeger. Hij is een speelvogel - in de positieve zin - maar pakt al eens uit met een (serieuze) speech. En als hij spreekt, wordt er ook geluisterd, en niet alleen door zijn Afrikaanse achterban', vat de krant samen. Het zoveelste bewijs van het kennersoog van Luciano D'Onofrio bovendien. De technisch directeur van Antwerp haalde Seck twee jaar geleden op in Noorwegen voor ... 25.000 euro.