'Rusland in spagaat: welkom in kwalificatie, maar uitgesloten voor WK in Qatar'

'Rusland in spagaat: welkom in kwalificatie, maar uitgesloten voor WK in Qatar'

De Russische nationale ploeg zit in een lastig parket, met het oog op het WK van 2022 in Qatar. Het arbitragehof CAS heeft de internationale schorsing weliswaar teruggebracht, maar Russische atleten zijn voorlopig nog steeds niet welkom op mondiale toernooien. Dat brengt de komende EK-tegenstander van de Rode Duivels in nauwe schoentjes.

Antidopingagentschap WADA legde in het verleden dopingschandalen bloot en besloot Russiche atleten voor vier jaar uit te sluiten van mondiale toernooien. Rusland mocht daardoor geen ploeg afvaardigen voor de Olympische Winterspelen van 2018: als atleten konden bewijzen dat ze 'schoon' waren, konden ze onder de Olympische vlag deelnemen. Het CAS heeft die schorsing donderdag teruggebracht naar twee jaar: de sancties zullen gelden tot december 2022.

Russische sportploegen mogen tot die tijd formeel niet meedoen aan wereldwijde toernooien: het EK van komende zomer zal dus geen probleem vormen, maar de Olympische Spelen en het WK van 2022 – dat in november begint – wél. Rusland kan wel WK-kwalificatiewedstrijden spelen, maar is in principe uitgesloten van deelname aan het eindtoernooi. De FIFA zou echter nog kunnen kiezen voor een soortgelijke oplossing als op de Olympische Spelen: mocht de Russische ploeg het WK halen, dan zou het als 'neutrale ploeg', zonder vlag en zonder volkslied, ingeschreven kunnen worden.

De kwalificatie voor het WK van 2022 begint eind maart. Rusland is gekoppeld aan Kroatië, Slowakije, Slovenië, Cyprus en Malta. Tussendoor speelt men op het EK, waarin het met onze Rode Duivels, Denemarken en Finland in één poule is beland.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Plaats een reactie