Club Brugge favoriet tegen Kiev? Er was opluchting, maar Club is een taaie klant

Club Brugge favoriet tegen Kiev? "Er was opluchting, maar Club is een taaie klant"

15-12-2020 11:15 Laatste update: 21:50
14

Club Brugge zet zijn Europees avontuur verder in Oekraïne, Dynamo Kiev wordt de klif die omzeild moet worden. De Oekraïense topclub was lichtjes opgelucht toen de Bruggelingen uit de trommel kwam, én heeft nog een stevig eitje te pellen met Club.

"Het had veel lastiger kunnen zijn dan Club Brugge", aldus een opgeluchte Andrew Todos, voetbaljournalist en oprichter van het Oekraïense voetbalmedium Zorya Londonsk, in een exclusief gesprek. "Pas op, dat wil niet zeggen dat het makkelijk wordt, Club Brugge is een taaie klant. Maar, in vergelijking met de andere clubs die ze konden loten is opluchting wel gerechtvaardigd."

Dat Club Brugge een taaie brok is weten ze maar al te goed in Kiev, in 2019 werden de Oekraïners in de voorrondes van de Champions League nog uitgeschakeld door Club. "Een wedstrijd die de mensen zich hier nog wel herinneren, zeker de terugwedstrijd die op 3-3 eindigde staat nog in het collectieve geheugen gegrift. Los daarvan wordt de Belgische competitie ook wel gewoon gevolgd omdat er toch enkele Oekraïners aan de slag zijn, zo is er ook Eduard Sobol bij Club Brugge", aldus Todos.

De recente ontmoeting tussen Club en Dynamo Kiev doen de journalist overigens besluiten dat Philippe Clement en zijn mannen toch als favoriet starten, de opluchting bij de loting ten spijt. "De verwachtingen zijn hoog, want Dynamo wil echt wel doorstoten. Desondanks is Club wel licht favoriet, ze presteerde ook beter in de Champions League en Oekraïense clubs hebben ook vaak moeite in februari omdat ze net uit een lange winterbreak komen."

Die lange winterbreak is overigens niet de enigste factor die de Oekraïense club parten speelt. "In de aanval draait alles rond Viktor Tsyhankov. Een groot wapen, het is alleen nog maar de vraag of hij ook na de winter nog bij de club speelt, er zou interesse zijn van onder anderen Everton en Tottenham. Zonder hem heeft het team het een stuk lastiger", duidt Todos een pijnpunt aan.

Er liggen dus wel degelijk kansen voor Club, al zal ook Dynamo Kiev hypergemotiveerd aan de aftrap verschijnen. "De Europa League is enorm belangrijk voor de club, de CEO heeft zich ook al eens laten ontvallen dat hij het tornooi gewoon wil winnen. Ook voor Oekraïne zijn de prestaties belangrijk met het oog op de coëfficiënt, met Schotland is er een te duchtte concurrent", besluit Todos, die daarmee illustreert hoe ze ook in Oekraïne de UEFA lijst in de gaten houden. Het tweeluik zelf lijkt alvast een dubbeltje op zijn kant te gaan worden.