Kompany wil beloftenteams in 1B: “Belangrijk voor ons voetbal en Rode Duivels”

Kompany wil beloftenteams in 1B: “Belangrijk voor ons voetbal en Rode Duivels”

14-12-2020 16:46 Laatste update: 16:47
12

Club NXT nam het voortouw, maar de Pro League buigt zich ook over het voorstel om meer beloftenteams in 1B en eerste Amateur toe te laten. De grote clubs zijn positief en vooral Anderlecht-coach Vincent Kompany is een grote voorstander.

Kompany pleit al een tijdje voor het voorstel. De coach van Anderlecht schuift het belang nog eens naar voren. “Ik heb er al over gesproken, maar ga het nog eens doen omdat het zo belangrijk is voor de Belgische ploegen, voor ons voetbal in het algemeen en de nationale ploeg.”

”In de Belgische eerste klasse spelen wellicht meer jonge spelers dan in de vijf grootste competities in Europa, maar al bij al draaien hier nog veel ploegen op ervaring. Daar is op zich niks mis mee, maar we moeten méér ruimte creëren voor jonge gasten om zich te toetsen op het allerhoogste niveau.”

Volgens Kompany kunnen sommige spelers nog wel doorbreken op lager niveau. “Soms wordt er een jonge speler ingezet in 1A en als dat niet meteen lukt, wordt die direct afgestraft. Bepaalde jongens worden zo te vroeg afgeschreven, terwijl ze een trapje lager wel al aankunnen.”

Leerproces
“Het leerproces wordt versneld als jonge spelers goeie trainingen krijgen en minuten maken op het hoogste niveau”, gaat Kompany verder aan Het Nieuwsblad. “Niemand leert als het alleen maar goed gaat. Het hardste aan profvoetbal is dat alles onder de loep wordt genomen.”

“Als je in een jeugdmatch verkeerd gepositioneerd staat op corner, tilt niemand daar zwaar aan. Als het op profniveau echter om de knikkers gaat… Als dat soort positionele fouten punten kosten, wordt dat plots wel tot in de details geanalyseerd. Het draagt bij tot een snellere ontwikkeling.”