Hoe verging het de jongste JPL-debutanten? Anderlecht-producten doen het goed

Hoe verging het de jongste JPL-debutanten? Anderlecht-producten doen het goed

14-12-2020 10:00 Laatste update: 23:00
3

Mathis Servis kroonde zich vrijdagavond tot de op één na jongste debutant ooit in het Belgische profvoetbal, de 16 jaar oude (en 18 dagen) Servis mocht debuteren bij Club NXT in 1B. Ter gelegenheid van die prestatie zoekt VoetbalPrimeur.be uit wie de jongste debutanten waren in de Jupiler Pro League, en wat er van hun verdere carrière terechtkwam. Belangrijk om weten, bij gebrek aan oudere statistieken beperkt de lijst zich tot spelers die debuteerde na 1994.

Anthony Limbombe | KRC Genk  | 16 jaar, 2 maanden en 3 dagen oud

De titel van jongste debutant in de Jupiler Pro League staat sinds 2010 op naam van Limbombe. De kwieke aanvaller mocht in het slot van de wedstrijd tegen Lokeren enkele minuutjes meepikken onder toenmalig Genk-coach Frank Vercauteren. Genk, met onder andere Courtois in doel, zou dat seizoen ook de titel pakken, het aandeel van Limbombe was echter beperkt. De aanvaller zou dat seizoen 14 keer zijn opwachting mogen maken, waarvan het merendeel korte invalbeurten.

Via Lierse, het Nederlandse NEC en Club Brugge kwam Limbombe uiteindelijk in de Ligue 1 terecht. Bij Nantes kende hij echter een lastige start waarna hij werd uitgeleend aan Standard. Inmiddels is Limbombe opnieuw aan de slag bij Nantes, zijn beste vorm heeft hij er echter nog steeds niet weten terug te vinden. Op 26-jarige leeftijd staat Limbombe op een scharniermoment in zijn carrière, het blijft afwachten of hij een topcompetitie aankan.

Joren Dehond | OH Leuven | 16 jaar, 2 maanden en 14 dagen oud

Slechts enkele dagen ouder dan Limbombe was Dehond toen hij op 16-jarige leeftijd zijn debuut maakte in de hoogste voetbalklasse. Een uitwedstrijd op Cercle Brugge vormde het decor voor het debuut van de OHL-jongeling, Dehond mocht een vijftal minuten meedoen. Inmiddels is de aanvaller 25 jaar oud, zijn carrière nam niet de verhoopte wending. Een definitieve doorbraak kwam er nooit bij OHL, waarna Dehond afzakte naar de lagere regionen in ons voetballandschap. Inmiddels is hij aan de slag bij Tempo Overijse, de tweede amateurdivisie is dat.

Mats Rits | Beerschot | 16 jaar, 2 maanden en 15 dagen oud

De top drie wordt vervolledigt door huidig Club Brugge-middenvelder Rits. Op zijn zestiende was Rits echter nog aan de slag bij Beerschot, waar hij het merendeel van zijn opleiding genoot. Rits debuteerde met een 3-1 overwinning, waarin hij meteen goed was voor twee doelpunten. Het droomdebuut van de Antwerpenaar werd ook buiten de landsgrenzen opgemerkt, de middenvelder versierde namelijk een transfer naar Ajax waar hij bij Jong Ajax zijn speelminuten moest maken. Een doorbraak bij de A-ploeg van Ajax kwam er nooit waarna KV Mechelen Rits wist binnen te halen. In eigen land liet hij weer zijn waarde zien, waarna Club zijn slag wist te slaan. Inmiddels is de 27-jarige Rits een vaste waarde bij Club, en mag hij ook in de Champions League zijn kunstjes laten zien. 

Youri Tielemans | RSC Anderlecht | 16 jaar, 2 maanden en 21 dagen oud

Hij valt net buiten de top drie, zijn slaap zal hij er echter niet voor laten. Tielemans wist zich al op erg jonge leeftijd op te werpen als patron van de ploeg en groeide in zijn eerste seizoen bij Anderlecht al uit tot een belangrijke pion. Het Brusselse jeugdproduct werd enkel nog maar beter, vier seizoen en twee landstitels later was hij de Jupiler Pro League ontgroeid. Via Monaco belande Tielemans uiteindelijk in de Premier League, waar hij bij Leicester City wekelijks zijn klasse etaleert. De middenvelder mag mikken op het allerhoogste, ook bij de Rode Duivels vervult hij inmiddels een belangrijke rol.

Kristof Snelders | KAA Gent | 16 jaar, 2 maanden en 24 dagen oud

De enigste speler uit de jaren negentig in dit lijstje. Snelders wist in 1998 te debuteren voor KAA Gent, hij maakte zijn opwachting in een 2-2 gelijkspel tegen Harelbeke. Het zou uiteindelijk de enigste wedstrijd zijn dat Snelders afwerkte in het shirt van Gent, de aanvaller versleet nadien echter nog een heleboel andere clubs. Zo stond hij onder contract bij onder meer Beerschot, Waasland-Beveren, RWDM, Cercle Brugge en Lierse. Een buitenlands avontuur was te hoog gegrepen voor Snelders, die in 2016 zijn voetbalschoenen definitief opborg.

Romelu Lukaku | RSC Anderlecht | 16 jaar, 3 maanden en 9 dagen oud

 Een introductie behoeft Lukaku uiteraard niet meer, de struise spits is de bekendste naam in het lijstje. Eigenlijk was het van bij het prille begin al duidelijk dat het Anderlecht-product een grote carrière zou maken, die verwachtingen heeft hij tot dusver ook gewoon waargemaakt. Momenteel maakt Lukaku zijn goals in het San Siro stadion, zijn debuut maakte hij echter in het bescheidenere Regenboogstadion van Zulte Waregem. Na die nazomerse avond in 2009, waar hij overigens ook meteen wist te scoren, was de Lukaku-trein vertrokken. Na enkele tussenstops bij Chelsea, West Brom, Everton en Man United voetbalt de nu 27-jarige Lukaku voor Inter Milaan. Het enigste wat nog ontbreekt in de topcarrière van Lukaku is een prijs, tijd om te oogsten!

Jordi Vanlerberghe | KV Mechelen | 16 jaar, 4 maand en 0 dagen oud

Slechts 24-jaar is Vanlerberghe, de verdediger lijkt echter al een hele poos mee te draaien in de Jupiler Pro League. Heel verrassend is dat natuurlijk ook niet, acht jaar geleden maakte een toen 16-jarige Vanlerberghe namelijk al zijn debuut in onze hoogste klasse bij KV Mechelen. Een grote doorbraak volgde er echter niet na zijn debuut, pas enkele seizoenen later begon Vanlerberghe zijn draai te vinden in de competitie. Club Brugge geraakte gecharmeerd en wist de polyvalente rechtspoot te overtuigen. Basisspeler worden bij Club was echter nog te hoog gegrepen, via KV Oostende zou Vanlerberghe uiteindelijk weer in Mechelen belanden. Daar speelt hij vandaag de dag nog steeds, dat hij de kwaliteiten heeft om in 1A mee te draaien heeft hij inmiddels al laten zien.

Anthony Vanden Borre | RSC Anderlecht | 16 jaar, 4 maand en 18 dagen oud

Uiteraard vinden we ook Vanden Borre terug in deze lijst, wat had u misschien verwacht? Dat de vleugelverdediger een enorme hoeveelheid talent in zijn voetballichaam had, daar bestaat geen twijfel over. Het resulteerde in 2004 in het debuut van Vanden Borre bij Anderlecht, ook de daaropvolgende wedstrijden werd hij steevast in de basis gedropt. De carrière van Vanden Borre leek vertrokken richting het allerhoogste, het pad richting die top zat echter vol valkuilen. Vanden Borre versleet een heleboel clubs, een mooie carrière uitbouwen lukte helaas niet. Af en toe kwam er nog een opflakkering, zo zagen we Vanden Borre minuten maken op het WK in Brazilië. Op zijn 33ste lijkt de carrière van de verdediger echter voorbij.

Taner Ozer | RAEC Mons | 16 jaar, 4 maand en 23 dagen oud

Misschien wel de minst bekende naam in de top-10. Ozer heeft zichzelf echter wel in de Belgische voetbalgeschiedenis weten te spelen door op erg jonge leeftijd zijn debuut te vieren. In 2003 mocht de spits invallen bij een 3-3 tussenstand tegen STVV. De invalbeurt was een succes, Bergen won de wedstrijd uiteindelijk nog met 3-4.  Het was echter niet het begin van een voetbalsprookje voor Ozer, doorbreken bij de Waalse club lukte niet. Nadien probeerde hij doelpunten te maken bij Tubize, Ozer verdween echter al snel weer uit de schijnwerpers. Een lange roemrijke profcarrière zat er niet in, zijn naam staat echter wel mooi naast die van enkele Belgische voetbaliconen.

Jeremy Doku | RSC Anderlecht | 16 jaar, 5 maand en 29 dagen oud

In Youth We Trust, het is de laatste jaren meer dan ooit dé slogan van Anderlecht. Eén van de mooiste exponenten daarvan is Doku, de aalvlugge aanvaller mocht in 2018 zijn debuut vieren voor de recordkampioen op 16-jarige leeftijd. Na zijn debuutwedstrijd tegen STVV viel Doku al snel op met zijn flitsende snelheid, het ontbrak echter nog aan rendement en efficiëntie. Toen Doku in 2019-20 ook nog eens assists begon uit te delen en doelpunten te maken, was het etiket van supertalent een feit. Doku werd opgeroepen voor de Rode Duivels, en versierde uiteindelijk een transfer naar het ambitieuze Rennes. Daar is Doku basisspeler, de statistieken van onze jonge landgenoot moeten echter nog volgen.