De uitblinkers in 2020: Dit zijn de kanshebbers op een bijzondere Gouden Schoen

De uitblinkers in 2020: Dit zijn de kanshebbers op een bijzondere Gouden Schoen

11-12-2020 21:45 Laatste update: 12-12-2020 16:45
22

2020 is zonder meer een bijzonder jaar, ook op voetbalvlak was het een unieke jaargang. De coronacrisis zorgde voor uitgestelde competities, overvolle kalenders en exceptionele reglementswijzigingen. Desondanks valt er ook standvastigheid te bespeuren, zo zal er ook dit jaar een Gouden Schoen worden uitgereikt. Helemaal zoals gebruikelijk wordt het echter niet, zo wordt de prijs ditmaal slechts beslecht over één stemronde. VoetbalPrimeur.be lijst alvast tien kanshebbers op.   

Raphael Holzhauser (27) | Oostenrijker | Beerschot

Een kandidaat-winnaar die voor een promovendus uitkomt, gebruikelijk is het alvast niet. Holzhauser speelt het echter klaar, de Oostenrijker liet zich dit seizoen opmerken met maar liefst tien goals en negen assists. Onder zijn bewind staat Beerschot ook op een knappe derde plaats in het klassement, iets wat door de stemmers ongetwijfeld mee in rekening zal worden gebracht. Het feit dat Holzhauser vorig seizoen nog in 1B actief was speelt dan weer in zijn nadeel, het wordt afwachten of de stemgerechtigden de Oostenrijker er op afrekenen.

Theo Bongonda (25) | Belg | KRC Genk

Vorig seizoen nog wat wispelturig, dit seizoen niet af te stoppen. Bongonda verkeert sinds dit seizoen in absolute bloedvorm en scoort alsof het een lieve lust is. De aanvaller klopt steeds nadrukkelijker op de deur van de Rode Duivels, mogelijk worden zijn prestaties echter al eerder beloond met een Gouden Schoen. Bongonda heeft ook nog eens het voordeel dat hij in de eerste helft van het jaar (vorig seizoen) nog drie doelpunten en twee assists liet optekenen in de acht gespeelde wedstrijden. Enig puntje van kritiek dit seizoen is het gebrek aan assists (1), de overvloed aan goals (10) lijkt echter te compenseren.

Paul Onuachu (26) | Nigeriaan | KRC Genk

Wie ook een overvloed aan goals laat optekenen dit seizoen is Onuachu. De boomlange spits, en ploegmaat van Bongonda, zit inmiddels al aan veertien rozen dit seizoen. Ook vorig seizoen wist hij nog twee keer een goal mee te pikken in 2020, voordat de coronacrisis alles op slot gooide. De efficiëntie en doelpuntenproductie is zonder meer indrukwekkend, en rechtvaardigen zijn positie in dit lijstje. Een gooi naar de absolute oppergaai lijkt echter iets te hoog gegrepen voor de Nigeriaan, de Gouden Schoen is meestal niet weggelegd voor diepe spitsen.

Dieumerci Mbokani (35) | Congolees | Royal Antwerp

Helemaal kansloos zijn ze echter niet, die diepe spitsen. Zo wist Dieumerci Mbokani het kunstje klaar te spelen in 2012. Ook dit jaar doet de Congolees een gooi naar de prijs, hij wordt daarbij gesterkt door zijn uitstekende tweede seizoenshelft in het afgelopen seizoen. Ook dit seizoen blijft Mbokani, ondanks zijn leeftijd, wegen op de defensie van de tegenstanders. Met een voorlopige vierde plek in de competitie doet Antwerp het ook verre van slecht in de Jupiler Pro League. Het is echter de vraag of zijn tien doelpunten en drie assists dit jaar opwegen tegen de statistieken van de concurrentie.

Lior Refaelov (34) | Israëliër | Royal Antwerp

Is het na 250 wedstrijden in de Jupiler Pro League eindelijk tijd voor een individuele onderscheiding? Bij Antwerp zij ze alvast overtuigd dat de Israëliër de Gouden Schoen verdient. De club mag dan wel niet volledig objectief zijn, ze hebben we degelijk een punt. Zeven goals en vier assists liet Refaelov dit jaar optekenen, de middenvelder is echter meer dan enkel statistieken. Refaelov zorgt voor creativiteit en is het brein achter zowat elke aanval bij Antwerp, hij doet dit jaar alvast een serieuze gooi naar de felbegeerde schoen. Het zou alvast een ontzettend mooie bekroning zijn na bijna tien jaar in ons land te hebben gevoetbald.

Ritchie De Laet (32) | Belg | Royal Antwerp

De hattrick is compleet voor Antwerp, want ook De Laet mag dit jaar tot de kanshebbers worden gerekend. Topfavoriet is hij zeker niet, dat is ook lastig als rechtsback. Zijn mentaliteit en voetballende kwaliteiten rechtvaardigen echter zijn plekje in deze lijst. Toont week in, week uit, waarom hij het bijna acht jaar lang in Engeland vol hield. In de Belgische competitie behoort De Laet dan ook tot de uitblinkers. Ook hij heeft overigens het voordeel dat hij ook het afgelopen seizoen zijn klasse regelmatig liet zien, het wordt ongetwijfeld geapprecieerd door de stemgerechtigden.

Hans Vanaken (28) | Belg | Club Brugge

In 2020 kregen we niet de allerbeste Vanaken te zien, de tweevoudige-winnaar heeft de lat dan ook ontzettend hoog gelegd. Zelfs in mindere vorm blijft hij echter één van de beste voetballers op de Belgische velden, getuigen daarvan zijn de negen goals en zes assists in 2020. Of dat genoeg is voor een derde opeenvolgende Gouden Schoen valt echter af te wachten, het contrast met de afgelopen seizoenen is misschien net een tikkeltje te groot.

Ruud Vomer (32) | Nederlander | Club Brugge

Aanjager, vrijetrapspecialist en all-round simpelweg een uitstekende voetballer. Ruud Vormer lijkt het allemaal te kunnen, en wordt dan ook al enkele jaren naar waarde geschat in onze competitie. Ook in 2020 deed Vormer het uitstekend, als aanvoerder pakte hij vorig seizoen ook de titel. Het kan alvast tellen als adelbrief op weg naar een tweede Gouden Schoen. De oerdegelijke consistentie van Vormer lijkt echter in zijn nadeel te gaan spelen, de Nederlander flitst niet. Het zorgt ervoor dat zijn uitstekende prestaties misschien onderbelicht blijven wanneer de afrekening wordt gemaakt.  

Xavier Mercier (31) | Fransman | Oud-Heverlee Leuven

De promovendi doen het uitstekend dit seizoen en dat vertaalt zich ook naar de lijst der kanshebbers. De statistieken van Holzhauser mogen dan wel indrukwekkend zijn, Leuvense draaischijf Mercier moet niet al te veel onderdoen. Met vijf doelpunten en maar liefst negen assists helpt de Fransman zijn club aan een erg knappe vijfde stek in het klassement. Net als zijn collega bij Beerschot heeft Mercier echter het nadeel dat hij vorig seizoen niet in 1A uitkwam.

Amir Murillo (24) | Panamees | RSC Anderlecht

Het is een outsider van jewelste, maar Murillo toont wel wekelijks zijn waarde bij Anderlecht. Zijn aanvallende rushes gekoppeld aan verdedigende kwaliteiten leveren hem mogelijk tocht wat stemmen op. Hoe ver hij daarmee zal komen is niet zeker, de teleurstellende resultaten van Anderlecht helpen zijn zaak ook niet. Desondanks beschikt Anderlecht met Murillo over één van de beste verdedigers in onze competitie. Ook vorig seizoen illustreerde hij meermaals zijn klasse.