Ajax verliest van Atalanta en is uitgeschakeld in de Champions League

09-12-2020 20:51 Laatste update: 20:54
24

Het is Ajax niet gelukt om de knock-outfase van de Champions League te bereiken. De ploeg van trainer Erikt en Hag verloor met 0-1 van Atalanta Bergamo door een doelpunt van Luis Muriel. Liverpool en Atalanta gaan naar de volgende ronde, Ajax wacht de Europa League.

Voor de wedstrijd gaf Atalanta-trainer Gian Piero Gasperini aan niet van plan te zijn om ver terug te zakken tegen Ajax, maar écht aanvallend durfde zijn ploeg niet voor de dag te komen in Amsterdam. Ajax had op zijn beurt moeite een opening te vinden op de helft van de Italiaanse ploeg.

De eerste kans van de wedstrijd was voor Marten de Roon, die de bal net buiten het strafschopgebied van Ajax voor zijn voeten kreeg. Hij besloot met links uit te halen, maar mikte naast het doel van Andre Onana. De beste kans voor Ajax in de eerste helft was voor Dusan Tadic, maar ook hij wist de bal niet in het net te krijgen.

Nieuwe helft, nieuwe kansen
Ajax begon de tweede helft met één noodgedwongen wijziging. Brian Brobbey bleef in de kleedkamer achter, nadat hij vlak voor rust in botsing kwam met Nicolás Tagliafico. Quincy Promes verving hem, maar speelde ongelukkig. Het bleef zoeken naar een opening op de Atalanta-helft, maar van harte ging dat niet. Ten Hag besloot ook Klaas-Jan Huntelaar en Jurgen Ekkelenkamp in te zetten. Huntelaar vroeg niet veel later vergeefs om een penalty bij arbiter Carlos Del Cerro Grande.

De honderd procent kans voor Ajax om de score te openen kwam er, na wat druk van Atalanta, weldegelijk. Davy Klaassen kreeg de bal wat gelukkig voor zijn voeten en kwam oog in oog met Pierluigi Gollini. De middenvelder schoot echter veel te wild en zag hoe de Atalanta-keeper kon keren.

Ajax bleef zoeken naar een treffer, maar kreeg wel een flinke tegenvaller te verwerken: Ryan Gravenberch kreeg zijn tweede gele kaart, nadat hij Papu Gómez met zijn arm in het gezicht raakte. Tot overmaat van ramp tikte invaller Luis Muriel niet veel later de 0-1 binnen. Hier bleef het bij in de Arena, waardoor Ajax na de winterstop genoegen moet nemen met Europa League-voetbal. Liverpool en Atalanta gaan door naar de volgende ronde van de Champions League.