Stevige uithaal naar UEFA en FIFA: Hun antiracismecampagnes zijn huichelarij

Stevige uithaal naar UEFA en FIFA: "Hun antiracismecampagnes zijn huichelarij"

09-12-2020 19:31
9

Het Champions League-duel tussen Paris Saint-Germain en Basaksehir werd dinsdagavond gestaakt na racistische uitlatingen van de 4e ref tegenover Pierre Webó, de assistent-coach van Basaksehir. Volgens Paul Beloy gaat het niet alleen over het taalgebruik, maar zit het probleem dieper. Hij haalt stevig uit naar de FIFA en UEFA.

Beloy was voetballer bij onder meer Beerschot en Lierse en Mechelen en schreef een boek over zijn ervaringen met racisme in België. "Ik ben heel blij met de reactie van de spelers. Beide teams zijn van het veld gestapt. Dat is keisterk", vertelde Beloy aan Sporza. Volgens hem gaan de problemen echter veel verder dan taalgebruik alleen. "Op de bovenste ladder vinden we weinig mensen met een migratieachtergrond."

"Kijk maar naar de leiding in ons voetbal. Van de 18 clubs in de hoogste klasse heeft er slechts 1 een niet-witte voorzitter (Bayat bij Charleroi). Al de rest zijn witte mannen. Terwijl de nationale ploeg voor 80% bestaat uit mensen met een niet-Belgische achtergrond. Toen Lukaku vroeger scoorde was hij een Belg, maar wanneer hij dat niet deed was hij een zwarte. Nu scoort hij zo vaak dat ze er niet meer naast kunnen kijken. Maar hij is pas als Belg aanvaard toen hij begon te scoren."

De UEFA en FIFA doen volgens Beloy veel te weinig en krijgen dan ook een stevige veeg uit de pan. "Hun antiracismecampagnes zijn 'window dressing'. Het is nog erger als je die spotjes speelt en vervolgens niets doet. Dat is huichelarij. Want er verandert niets. Als je kijkt naar wat er effectief al gedaan is, hebben ze nog een lange weg af te leggen."