Club Brugge in de Champions League: 'Doorbraak De Ketelaere, zorgen achterin'

Club Brugge in de Champions League: 'Doorbraak De Ketelaere, zorgen achterin'

09-12-2020 16:45 Laatste update: 21:51
12

Voor Club Brugge zit het CL-avontuur er dit seizoen op. De strijd der gladiatoren in Rome werd zonder overwinning afgesloten, maar met een derde plek op zak overwintert Blauw-Zwart wel in Europa. VoetbalPrimeur.be maakt enkele conclusies na de campagne van Club Brugge.

1. Charles De Ketelaere mag dromen van meer
Bij Club Brugge heeft men met De Ketelaere een nieuw goudhaantje in de eigen rangen. Dat mag wel meer dan duidelijk zijn. De middenvelder bewees tegen Zenit Sint-Petersburg en Lazio Roma dat hij als amper negentienjarige voetballer al op een bijzonder hoog niveau kan acteren.

The sky is the limit voor onze Rode Duivel. In zijn jeugdjaren werd hij niet echt bestempeld als het grote toptalent, maar Philippe Clement zag wel flink wat talent in hem. Terecht, zo blijkt nu. We zien de middenvelder wekelijks groeien en steeds beter worden.

Het is moeilijk om echt te voorspellen waar een voetballer zal eindigen, maar het lijkt wel al vast te staan dat De Ketelaere een bijzonder mooie carrière bij elkaar zal spelen (in het buitenland).

2. Link(s) achterin
De Ketelaere blonk dan wel uit bij Club Brugge, maar de Bruggelingen hadden ook enkele jongens die door de mand vielen. Er wordt wel meermaals gesproken van een probleem voorin bij Club Brugge. Het echte probleem lijkt echter achterin te liggen, meer bepaald op de linkerflank.

Tegen Lazio Roma kreeg Eduard Sobol nog een kinderlijke rode kaart en de Oekraïener had het deze campagne ook meermaals lastig tegen zijn directe tegenstanders. Een niveauverschil vergeleken met de rest van zijn ploegmaats.

Net naast hem staat misschien wel de grootste teleurstelling van Club Brugge dit seizoen: Simon Deli. Vorig seizoen nog een sterkhouder, maar nu een schim van de verdediger die hij was. De Ivoriaan sukkelt al een hele poos met blessures en lijkt daar maar niet vanaf te geraken. Op die twee plekken lijkt Club Brugge alvast nog ruimte te hebben voor verbetering.

3. Aanstormend talent
Met Noa Lang en Odilon Kossounou heeft Club Brugge wel twee spelers gevonden met flink wat potentieel. Het duo kreeg kansen en kon deze campagne ook overtuigen. Lang werd voor een flinke som van zes miljoen euro weggehaald bij Ajax (dat bedrag moet na dit seizoen betaald worden aan de Ajacieden), maar dat lijkt inmiddels al een spotprijs geworden te zijn.

De Nederlander kampt nog met een fysieke achterstand en moet duidelijk werken aan zijn conditie. Toch toonde hij al aan een meerwaarde te zijn voor dit Club Brugge. De aanvaller brengt een schwung in het elftal dat Blauw-Zwart nodig had. In België, maar vooral op het Europese toneel.

Achterin brak Kossounou dan weer helemaal door. Zeker, de verdediger maakt nog flink wat (concentratie)foutjes, maar het is ook overduidelijk dat hij over flink wat potentieel bezit. Brandon Mechele lijkt daardoor ook zijn plek helemaal verloren te hebben en zal nog moeten knokken om zich weer in de basis te werken.

4. Op zoek naar Diatta
Een andere jongen die wordt gezien als een aanstormend talent is Krépin Diatta. Al laat hij dat niet zien. In België kan hij met een flits af en toe nog beslissend zijn, maar in Europa was het voorlopig het grote niets bij de Senegalees.

Nul doelpunten, nul assists en amper een rol gespeeld deze campagne. Diatta sukkelt – net zoals flink wat andere spelers – met kwaaltjes en vermoeidheid, maar Diatta moet en kan een pak beter voetballen. Dat heeft hij al bewezen.

De flankaanvaller wordt in zijn eigen land bestempeld als de grote opvolger van Sadio Mané. Hij zal het dan wel eens moeten tonen. In de Europa League misschien, waar hij een nieuwe kans krijgt om zich te tonen op Europees niveau. Doet hij dat, dan wacht er hem komende zomer een toptransfer naar een grote competitie.

5. Club Brugge blijft groeien
Er zit aanstormend talent bij Club Brugge, maar de ploeg zelf mag ook als een 'aanstormend talent' gezien worden. Binnen het bestuur is men bijzonder ambitieus en droomt men van een Europese finale (in de Europa League). Dat is misschien nog iets te hoog gegrepen, maar Club Brugge blijft wel stappen zetten.

Waar het in het verleden voor Club Brugge nog bijzonder moeilijk was om punten te sprokkelen op het kampioenenbal, heeft het nu al voor een tweede keer op rij die derde plek in huis gehaald. Deze keer hield één bal op de lat de Bruggelingen zelfs van de tweede ronde. Groeien, groeien, groeien. Als Blauw-Zwart het hoofd koel houdt, zal overwintering in de Champions League (als die blijft bestaan) er in de toekomst zeker inzitten.