Club Brugge denkt best terug aan Lambert en Mendoza als inspiratiebron

Club Brugge denkt best terug aan Lambert en Mendoza als inspiratiebron

08-12-2020 16:27
2

Club Brugge gaat dinsdagavond op zoek naar eeuwige glorie. Als de Belgische landskampioen bij SS Lazio de drie punten wegkaapt, plaatst het zich voor het eerst in haar geschiedenis voor de knock-out-fase van de hernieuwde Champions League. Uit het verleden kan Club een beetje moed putten.

In haar rijke historie voetbalde Club Brugge al negen keer op Italiaanse bodem in Europees verband. Slechts twee keer trok het aan het langste eind. In 1975 bezorgde de iconische Raoul Lambert zijn ploeg de kwalificatie door de enige treffer aan te tekenen bij AS Roma, in de achtste finales van de UEFA Cup. Die editie zou Club doorstoten naar de finale, waar Liverpool FC net te sterk bleek over twee wedstrijden (3-4).

De tweede Europese zege in de laars ligt verser in het geheugen. In de groepsfase van het kampioenenbal 2003-2004 haalde Andres Mendoza de trekker over in San Siro. Club Brugge trok zo het laken naar zich toe bij AC Milan: ook toen 0-1. De huidige generatie weet dus waar het voor staat in Rome.

Enkel een overwinning volstaat voor Club om door te stoten naar de achtste finales van de Champions League. Lazio staat momenteel namelijk voor Blauw-Zwart, terwijl Borussia Dortmund buiten schot is. Van achtervolger Zenit Sint-Petersburg hoeft het overigens niets meer te vrezen. Club is dan ook op zijn minst verzekerd van een Europa-League-ticket na Nieuwjaar.