Unieke cijfers van Antwerp: enkel Anderlecht zette straffere campagne neer in EL

Unieke cijfers van Antwerp: enkel Anderlecht zette straffere campagne neer in EL

Gepubliceerd: vrijdag 4 december 2020 om 18:36vr 04-12-2020 om 18:36

Royal Antwerp FC overwintert Europees. Dat is op zich al een opzienbarende prestatie van een club die vier jaar geleden nog in het vagevuur van Eerste Klasse B actief was. De huidige twaalf op vijftien in de Europa League is daarenboven ronduit indrukwekkend. Enkel RSC Anderlecht deed namelijk ooit beter als Belgische vertegenwoordiger.

Met vier zeges uit vijf wedstrijden verzekerde Antwerp zich nog voor de slotspeeldag van een Europese lente. In haar poule gaat het nu zelfs het roemruchte Tottenham Hotspur vooraf. Volgende donderdag kan The Great Old de kers op de taart zetten in Londen: als het daar niet verliest, sluit het de groepsfase af als nummer één.

Dat die twaalf op vijftien behoorlijk zeldzaam is voor Belgische clubs, bewijst het verleden. Het is pas de tweede keer dat een club uit ons land erin slaagt die cijfers neer te zetten. In het seizoen 2011-2012 ging Anderlecht nog een stapje verder. In een poule met AEK Athene, Lokomotiv Moskou en Sturm Graz pakte paars-wit toen vijftien op vijftien. Straffer nog: het sloot die fase af met een perfect rapport. Ook aan het doelpuntensaldo van de Brusselaars (18-5) kan Antwerp (nog niet?) tippen: 8-3.

Geen garanties
Overigens was die campagne in 2011-2012 een erg succesvol hoofdstuk in de recente geschiedenis van het Belgische voetbal. Ook Club Brugge en Standard Luik kroonden zich toen immers tot groepswinnaar in de Europa League. Club haalde elf punten en hield onder meer Sporting Braga en Birmingham City af, de Rouches klokten zelfs af op veertien stuks. Na vijf matchen waren dat er echter 'slechts' elf.

Een knap parcours voor Nieuwjaar is verder geen garantie op Europese successen na de winterstop. Anderlecht tuimelde in de zestiende finales van haar wolk tegen AZ, terwijl ook Club Brugge uitgeschakeld werd, door Hannover 96. Standard wist Wisla Krakow wél opzij te zetten, maar struikelde een ronde verder evenzeer over Hannover. Laat het meteen een waarschuwing zijn voor Antwerp ...

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Poll

Wat zie jij Antwerp doen op bezoek bij Tottenham?

Winnen
18%
Gelijkspelen
51%
Verliezen
31%
(145 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws