Geen diepgang, geen kracht: De Ketelaere deed het vooral met ballen in de voet

Geen diepgang, geen kracht: "De Ketelaere deed het vooral met ballen in de voet"

03-12-2020 16:59
12

Charles De Ketelaere bleek nog maar eens de Europese talisman van Club Brugge. Met een doelpunt en een afgedwongen strafschop deed het jeugdproduct meer dan zijn duit in het zakje in de 3-0-zege tegen Zenit Sint-Petersburg. Nochtans voetbalde De Ketelaere vanuit een ongewone positie als nummer negen, zag ook Franky Van der Elst.

Eerder in deze campagne acteerde De Ketelaere ook al als aanvallende middenvelder en zelfs linkervleugel. Telkens behoorde hij tot de beteren. "Hij heeft in die Champions League-duels vooral getoond dat hij veel talent heeft", vat Van der Elst het bij Sporza bondig samen. "En dan met name dat hij goed kan voetballen. Hij kan zelf goed meevoetballen, maar hij kan ook anderen laten voetballen."  

De oud-international verduidelijkt even. "Van dat laatste hebben we gisteren het meeste gezien. Hij speelde als diepe spits, hoewel hij niet die echte diepgang heeft. Hij is niet supersnel qua pure snelheid en heeft ook niet het lichaam om op te boksen tegen stevige centrale verdedigers. Hij deed het vooral met ballen in de voet, kaatsen, de flanken bedienen en voor de goal komen", analyseert Van der Elst.

Best vanuit de tweede lijn
Van der Elst is er dan ook van overtuigd dat De Ketelaere nog beter uit de voeten kan als tweede spits. "Zoals Clement zelf zei en zoals hij op Zenit speelde", verwijst hij naar de heenmatch. "Hij doet daar eigenlijk hetzelfde als diep in de spits: in de bal spelen, tussen de lijnen voetballen, bal naar flank leggen en voor goal komen. Gisteren bij zijn goal stond hij daar alleen met Vanaken voor hem."

Toch blijft het een nuttig alternatief om achter de hand te hebben, De Ketelaere in de punt. "Het is vooral leuk om daar een voetballer te zien", vindt Van der Elst. "En niet iemand die alleen maar kan lopen en beuken. Die niet weet waar hij aan begint. Bij Charles is dat klaar en duidelijk. Vanaken en Vormer hebben dat nodig. Ook met Lang kun je voetballen. Bij Dennis weet je dat niet zo goed, Diatta is ook meer zo'n type. Al is het ook belangrijk om te beschikken over mannen die diepgang hebben, zoals Dennis. Als Charles alleen op de negen staat, heb je diepgang nodig."