Club Brugge poetst niet enkel sportieve blazoen op, ook kassa wordt vet gespekt

Club Brugge poetst niet enkel sportieve blazoen op, ook kassa wordt vet gespekt

Gepubliceerd: donderdag 3 december 2020 om 13:30do 03-12-2020 om 13:30

Laatste update: donderdag 3 december 2020 om 23:19do 03-12-2020 om 23:19

Club Brugge maakte voetbalminnend België trots met een 3-0-zege tegen Zenit Sint-Petersburg. Met nog één speeldag voor de boeg in de groepsfase van de Champions League behoort zelfs overwinteren op het kampioenenbal nog tot de mogelijkheden. Sportief doet Club haar duit in het zakje voor ‘onze coëfficiënt’, maar ook in het eigen zakje mag het zich verlekkeren op een heleboel welgekomen duiten. VoetbalPrimeur.be schetst wat de Belgische landskampioen al verdiend heeft en nog kan verdienen.

Startkapitaal
De Champions League staat bekend als de heilige graal van het Europese clubvoetbal. Dat geldt op sportief vlak, maar evenzeer voor de boekhouding. Enkel deelname aan de poulefase levert al een gespekte bankrekening op, aangezien de startbedragen astronomisch hoog liggen. De UEFA reikt sowieso 15,25 miljoen euro uit aan elke van de 32 deelnemers. Daar komen ook nog eens variabele sommen bij op basis van de UEFA-coëfficiëntenlijst en de zogenaamde tv-gelden. Simpel gezegd: hoe beter en aantrekkelijker de club in kwestie is, hoe harder de kassa rinkelt. In totaal mocht Club Brugge zo al 27,898 miljoen euro bijschrijven. En dan had Blauw-Zwart nog niet eens tegen een bal getrapt … Meer informatie over die startbedragen vind je hier.

Startkapitaal Club Brugge
Startgeld: 15,25 miljoen euro
Coëfficiëntenranglijst: 6,648 miljoen euro
Tv-geld: 6 miljoen euro
TOTAAL: 27,898 miljoen euro

Prestaties
Vanzelfsprekend hebben ook de sportieve prestaties hun invloed op de totale opbrengst. In het Europese voetbal is het credo immers simpel: punten verzamelen staat gelijk aan poen scheppen! Zeker in de Champions League is de UEFA niet vies van een stevige premie. Per behaald punt ziet een deelnemer de beurs bijgevuld met liefst 900.000 euro. Dat betekent dus dat een overwinning er 2,7 miljoen oplevert. Ter vergelijking: een trapje lager, in de Europa League, ligt het startgeld maar net hoger (2,92 miljoen). Dat er op financieel gebied een hemelsbrede kloof gaapt tussen beide toernooien, was al langer duidelijk.

De rekenvaardige lezer heeft inmiddels natuurlijk al lang uitgedokterd hoeveel euro Club Brugge zelf bij elkaar gevoetbald heeft. Niet getreurd, de zwakkere wiskundeknobbels steken we graag een handje toe. Tijdens deze puike campagne veroverde Blauw-Zwart twee zeges (telkens tegen Zenit) en een gelijkspel tegen Lazio. Die leidden naar een voorlopige balans van zeven punten. Aangezien elk punt 900.000 euro waard is, tikken de West-Vlamingen nu al een bedrag van 6,3 miljoen euro aan. Lang niet verkeerd! Daar kan uiteraard nog (heel) wat bijkomen, als Club op de slotspeeldag ook iets raapt in Rome.

Huidige opbrengst
Startkapitaal: 27,898 miljoen euro
Sportieve premies: 6,3 miljoen euro
TOTAAL: 34,198 miljoen euro

Wat bij overwintering in de CL?
Laat ons even onze roze bril opzetten en ervan uitgaan dat Club Brugge volgende dinsdag triomfeert in het Stadio Olimpico. In dat geval wippen de troepen van Philippe Clement over rechtstreekse tegenstander Lazio naar plek twee in de groep. Die geeft recht op een ticket bij de laatste zestien van de Champions League. Los van de historische sportieve waarde van die (hypothetische) prestatie hangt daar ook financieel een leuke meerwaarde aan. Bij plaatsing voor de achtste finales strijkt elke overblijver zomaar eventjes 9,5 miljoen euro op, zowat een kwart van de totale inkomsten die Club tot nu toe al vergaarde. Meer dan een appeltje voor de dorst, als je het ons vraagt.

Voor de volledigheid kijken we ook naar de volgende rondes. Als kwartfinalist verdien je 10,5 miljoen euro, doorstoten tot de halve finales voegt daar nog eens 12 miljoen aan toe. Het hoeft niet te verbazen dat de eindstrijd het meest lucratief beloond wordt: de verliezende finalist mag zich troosten met 15 extra miljoentjes, de winnaar is in één klap 22,5 miljoen rijker. Zo ver zal Club Brugge het voor 99,9 procent zekerheid niet schoppen, maar dat het CL-avontuur Blauw-Zwart geen windeieren legt, staat buiten kijf.

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Poll

Wat vind jij het beste scenario voor Club Brugge?

De achtste finales van de Champions League halen en er daar uit vliegen, maar wel vele extra miljoenen opstrijken
78%
Afzakken naar de Europa League, minder geld verdienen, maar wel doorstoten naar de kwartfinale (of verder)
22%
(130 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws