Breaking news

OFFICIEEL: Van Der Brugge tekent voor 3,5 jaar bij Cerce Brugge

Oppassen geblazen voor Antwerp: draaischijf Ludogorets aan banden leggen

Oppassen geblazen voor Antwerp: draaischijf Ludogorets aan banden leggen

Gepubliceerd: donderdag 3 december 2020 om 10:00do 03-12-2020 om 10:00

Laatste update: donderdag 3 december 2020 om 14:00do 03-12-2020 om 14:00

Royal Antwerp Football Club kan zich tegen Ludogorets kwalificeren voor de volgende ronde van de Europa League. Oliveira Souza Cauly, een 25-jarige Braziliaan met een Duits paspoort die vorige winter overgekomen is van Paderborn wordt gezien als dé draaischijf van de Bulgaren. Huisanalist van VoetbalPrimeur.be en PEC-Zwolle-scout Kristof De Croock neemt Cauly onder de loep.

Cauly speelde de afgelopen jaren vooral in de lagere divisies in Duitsland. Hij kende zijn jeugd bij FC Koln waarna hij enkele jaren actief was bij het kleine Fortuna Koln en MSV Duisburg. Zijn oorspronkelijke positie is rechtsbuiten maar sinds de komst van Genchev, heeft de Braziliaan een vrije rol gekregen. Getuige zijn laatste wedstrijden tegen Botev


Acties in de eerste en tweede helft van Cauly tegen Botev. Op papier was zijn startpositie rechtsvoor.

Tegen Botev Vratsa speelde Ludogorets ultra aanvallend in een 4-3-3 met de punt naar achter. Enkel Badji bleef in de restverdediging om de +1 te houden. Er waren constant positiewissels, met vooral Cauly die inzakte om de opbouw rond te middenlijn te verzorgen als deze stroef verliep. Het was vooral Tchibota (nr 13) die uitweek naar de rechterflank om vrijgekomen zone van Cauly in te duiken.

Door de positiewissels ontstaat er wel dynamiek in het aanvalsspel van Ludogorets. Ludogorets is de leider in de Bulgaarse competitie dus daar domineren zij het spel. De meeste ploegen plooien snel terug waardoor ze vrij makkelijk door de eerste opbouwfase geraken en hun opbouw eigenlijk onmiddellijk aanvallen wordt. Tegen Antwerp zal dit niet het geval zijn.


Ludogorets staat volledig vast, Cauly maakt zich aanspeelbaar tussen de linies in de halfspace en speelt naar de contraflank waardoor Botev moet inzakken.

Cauly is een makkelijke beweger en heeft een laag zwaartepunt gekoppeld aan goede balans waardoor hij makkelijk van richting kan veranderen met en zonder bal. Hij kan redelijk eenvoudig met een man in zijn rug wegdraaien of ruimte scheppen voor zichzelf om een aanvallende pass te geven. Hij draait vrij makkelijk door tussen de linies of kan door zijn dribbelvaardigheid een linie doorbreken met een actie bal aan de voet. 

Hij is soms iets te creatief voor zijn ploegmaats, waardoor ze zijn ideeën niet begrijpen. Andersom heeft hij ook momenten waarop hij zelf te veel wil forceren en gaat lopen tot de ruimtes gedicht zijn. Hij mist constante in zijn keuzes, dit is waarschijnlijk ook de grootste reden waarom hij ‘maar’ in de Bulgaarse competitie speelt.

Eens hij inzakt, en de aanval in versnelling brengt, maakt hij vaak de loopactie naar de zestienmeter. Hij doet dit vaak in de rug van zijn directe tegenstander. Door zijn give & go-passing maakt hij al dynamiek tijdens zijn passing. Zijn passing kan daarom soms te voorspelbaar zijn. Hij legt veel risico in zijn passing waardoor hij een grote foutenlast heeft. Zijn eerste pass na balverovering zal altijd voorwaarts zijn.

Eens aangesloten rond de zestienmeter kan hij vrij gevaarlijk zijn met zijn goed schot in beide benen, hij durft ook regelmatig te infiltreren en wordt door zijn lage beginpositie vaak niet goed opgevangen. Zoals aangegeven brengt hij met zijn positiewissels, passing al een bepaalde dynamiek in het spel van Ludogorets. Een van zijn kwaliteiten zijn passlijnen creëren of aanspeelbaar maken voor de volgende fase.

Vaak versnelde hij de aanval/opbouw als deze moeilijk verliep. Door zijn constant doorbewegen behoudt hij vaak de dynamiek in de aanval, het zij door gewoon ruimtes aan te vallen om extra ruimte voor medespelers te maken, medespelers vrij te lopen of door juist onder de bal te blijven een optie te geven. Hij herkent makkelijk ruimtes om in aanspeelbaar te worden.


Hij herkent ook goed wanneer diep te lopen of onder de bal te blijven. Hierboven is een mooi moment, hij speelt de bal in op zijn back en beslist eerst om onder de bal te blijven om hem de ruimte te gunnen voor een één vs één. De back van de tegenstander zet toch druk op de bal waarop hij beslist op de ruimte onmiddellijk aan te vallen in de rug van de back.


Manu komt uit de positie van rechtsbuiten de bal vragen in de voet. Zijn rechtstreekse tegenstander volgt waardoor er ruimte ontstaat in de zone van de rechtsback. Cauly herkent dit moment en valt deze ruimte aan.


Cauly herkent de loopactie van Manu en loopt hem vrij tegelijk maakt hij zich al aanspeelbaar voor de tweede pass. Manu draait weg naar de andere flank en leid balverlies.

Zijn omschakeling naar balverlies is vrij goed als hij rond de bal staat. Hij is een speler die van nature uit liever counterpressing zet dan 50 meter achter zijn tegenstander te lopen. Door zijn explosiviteit op de eerste meters en het degelijk aanlopen naar zijn tegenstander is hij in staat om de opties vooruit af te schermen voor de baldrager. Hij komt echter in de problemen als er echt verdedigd moet worden. Als hij over een lange afstand zijn tegenstander moet volgen, heeft hij niet voldoende tactische discipline om dit uit te voeren. Vaak pikt hij ook te laat een directe tegenstander op.


Ludogorets leidt balverlies en moet dus omschakelen. Cauly staat bij zijn man, maar heeft enkel oog voor de bal.


Hij loopt balgericht en pikt de man in zijn rug niet op. De pass wordt gelukkig voor Cauly op de spits gegeven. Het loopvermogen van Cauly is niet zijn grote sterkte. Zeker niet in vergelijking met de twee marathonlopers van Antwerp; Haroun en Hongla. Daarom zou Genchev wel eens kunnen kiezen om hem iets hoger te zetten waardoor hij minder loopwerk in het middenveld moet verrichten.  

Conclusie
Antwerp zal hoogstwaarschijnlijk hoge druk zetten vanaf minuut 1 op Ludogorets met mandekking op Cauly (indien hij speelt). Zo krijgt het de twee mindere opbouwers aan de bal of moeten de Bulgaren kiezen om snel lang te spelen waardoor ze achterin met hun stevige jongens de luchtduels kunnen aangaan. Zo geraakt Ludogrets niet in hun aanvalsspel dat ze kunnen spelen in de competitie.

Normaal zou Ludogorets geen enkel probleem mogen vormen voor Antwerp, zeker als The Great Old er een typische “Antwerp-match” van maakt met veel loopwerk en duels. Daarnaast hebben ze kwalitatief ook betere spelers en zit de ploeg van Leko in een goede vorm. Als Antwerp hun niveau haalt bekert vanavond een tweede Belgische ploeg verder in Europa.

Auteur: Kristof de Croock, huisanalist van VoetbalPrimeur.be en scout van PEC Zwolle
Welke speler of club wil jij een volledig geanalyseerd zien? Laat het ons weten in de reacties.

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws