‘Onze coëfficiënt’: donker jaar op komst, maar niet doemdenken op langere termijn

‘Onze coëfficiënt’: donker jaar op komst, maar niet doemdenken op langere termijn

28-11-2020 12:00 Laatste update: 23:13
10

Door de midweekse zeges van Royal Antwerp FC en Standard Luik in de Europa League kan ons land weer wat vrijer ademen op de UEFA-coëfficiëntenranglijst. Dit seizoen stak Nederland ons wel al voorbij, maar voorlopig blijft voldoende marge over om de huidige negende stek vast te houden. Toch hebben media, analisten en fans nu al weken de mond voor over een onheilspellende terugval van ‘onze coëfficiënt’. Maar is die paniekstemming terecht? VoetbalPrimeur.be gaat op zoek naar het antwoord.

Prestaties van dit seizoen
Nu november haar einde nadert, maken we allereerst even de huidige stand van zaken op. Deze Europese jaargang verzamelden de vijf Belgische deelnemers (naast Antwerp en Standard ook Club Brugge, KAA Gent en het al uitgeschakelde Sporting Charleroi) 23,0 punten. Volgens het systeem van de UEFA moet die som gedeeld worden door het aantal ploegen dat een land afvaardigt. Aangezien dat er bij ons vijf zijn, staat ons gemiddelde op 4,6 punten. Vooral Club Brugge, dat vier bonuspunten kreeg omdat het überhaupt in de groepsfase van de Champions League mocht starten, Antwerp en Standard deden hun duit in het zakje, al gold dat voor de Rouches hoofdzakelijk in de voorrondes.

Met dat gemiddelde van 4,6 punten bekleedt België de tiende plaats in de Europese ranking van (uitsluitend) dit seizoen. Dat valt zeker niet dramatisch te noemen, maar toch ietwat ondermaats, aangezien ons land de huidige campagne aanvatte als nummer acht van Europa. Directe concurrenten Nederland (5,8 punten) en Schotland (5,75) doen het merkelijk beter, al heeft die laatste wel nog maar twee vertegenwoordigers in het spel. Dat Israël verrassend sterk presteert (5,75), moeten we ons (nog?) niet te hard aantrekken, want dat land volgt overall op een behoorlijke achterstand. Voorts valt op dat de grote competities steeds verder buiten bereik geraken. Zo heeft het nummer vier, Italië, de voorbije maanden al ruim drie punten meer geoogst dan nummer vijf Nederland. Opvallend: Frankrijk valt uit de toon. Onze zuiderburen staan zelfs (nipt) achter ons!

2021-2022
Stel dat de Europese toernooien nu gestaakt zouden worden (in coronatijden nog niet eens zo’n gekke gedachte), waar brengen die prestaties ons dan in de algemene ranking? Ter herinnering: de UEFA houdt op de globale coëfficiëntenlijst rekening met de voorbije vijf seizoenen. Daarin stond België deze zomer dus op een knappe achtste plek, maar inmiddels zijn de Nederlanders ons voorbijgestoken. De voorsprong op Oostenrijk, als tiende, telt bijna anderhalf punt, de Schotten staan nog een eind verder. Dat ziet er dus geruststellend uit … Zou je zeggen!

We hebben bewust immers een belangrijk onderdeel van het puntensysteem achterwege gelaten: aan het einde van een campagne vallen de oudste resultaten, die van vijf jaar eerder dus, uiteraard weg. En daar knelt het Belgische schoentje! Het seizoen 2016-2017 verdwijnt straks uit de tabellen. Laat dat nu net het beste jaar uit onze recente geschiedenis zijn. Onder meer dankzij enkele knalprestaties van Gent, KRC Genk en RSC Anderlecht boekten onze vertegenwoordigers toen een gemiddelde van 12,5 punten. Dat zijn er heel wat meer dan alle landen die ons omringen op de ranglijst. Zij zetten straks met andere woorden een enorm inhaalmanoeuvre in. Met de huidige stand van zaken zakt België daardoor weg naar … plaats 13. Dat is onheispellend nieuws, want zo dreigt de Jupiler Pro League onder meer haar rechtstreekse startbewijs voor het kampioenenbal te verliezen.

2022-2023
Breken er dan donkere tijden aan voor ons voetbal? Niet noodzakelijk. Het toeval wil namelijk dat de Belgische clubs een jaar na hun topseizoen hun meest dramatische campagne afwerkten. Tussen juli 2017 en mei 2018 klokte ons land af op welgeteld 2,6 punten. Dat annus horribilis komt straks ‘goed van pas’, als u begrijpt wat we bedoelen. Wanneer die resultaten wegvallen, volgt namelijk vanzelf weer een stijging op de UEFA-ranking, aangezien al onze rechtstreekse tegenstanders het destijds veel beter deden, op Nederland (2,9) na. Binnen twee jaar zou België zo weer haar huidige negende positie innemen.

Tandje bijsteken
Natuurlijk hoeven die wegvallende punten niet de kern van de aandacht van de Belgische topclubs uit te maken. Het verleden, daar kan je niets meer aan veranderen. Het draait om het heden en de toekomst. Eerst en vooral doen Antwerp, Club Brugge, Gent en Standard er best alles aan om in de resterende wedstrijden van dit seizoen nog zoveel mogelijk punten uit de brand te slepen. Een goed voorbeeld is het nakende duel van Gent met Slovan Liberec: de Buffalo’s zijn al uitgeschakeld, maar een overwinning kan wel een wereld(je) van verschil maken voor ‘onze coëfficiënt’.

Positief is alvast dat Antwerp en Club Brugge alles in eigen handen hebben om een Europese lente te halen, terwijl ook Standard nog een waterkansje behoudt. Wat bijkomende duels zijn welgekomen om de trend van de voorbije twee jaar verder te zetten. Toen presteerden onze afgezanten keurig, met een gemiddelde van respectievelijk 7,8 en 7,6 coëfficiëntiepunten. Om dat aantal te evenaren, is er nood aan drie extra punten. In Europese termen komt dat overeen met zeven overwinningen en één gelijkspel … Werk aan de winkel, jongens!

Bron: Bert Kassies