De nieuwe competitie van de UEFA, de Conference League, alles wat u moet weten

De nieuwe competitie van de UEFA, de Conference League, alles wat u moet weten

26-11-2020 21:53
9

Volgend seizoen introduceert de UEFA een nieuwe competiteformat. Een derde Europese competitie die naast de Europa League en de Champions League erbij komt. Wie van de Belgische clubs maakt kans op een ticket voor de Conference League en wat met de instroom van de Champions League en Europa League?

Het doel van de UEFA om de Conference League in het leven te roepen is simpel: meer ploegen Europees laten spelen en de kansen op succes voor de kleinere voetballanden te doen stijgen. Dit seizoen spelen 32 teams in de groepsfase van de Champions League en 48 in die van de Europa League, vanaf volgend seizoen wordt dat 32 teams voor zowel Champions League, Europa League als Conference League. Dat is logischer, maar staat ook toe dat er in totaal 16 extra teams Europees zullen kunnen spelen tot Nieuwjaar.

Ticketverdeling voor Jupiler Pro League
Net zoals dit seizoen zal de kampioen (nu Club Brugge) automatisch in de groepsfase van de Champions League uitkomen, terwijl de nummer twee (nu AA Gent) de derde voorronde van de Champions League krijgt met de groepsfase van de Europa League als vangnet. Maar de bekerwinnaar (nu Antwerp) zal vanaf nu een play-offronde moeten spelen om toegelaten te worden tot de Europa League, met de groepsfase van de lager aangeschreven Conference League als vangnet. De nummers drie (nu Charleroi)en vier (nu Standard) zullen beginnen in de derde en tweede voorronde van die Conference League. Het is ook zo dat de derde plaats in de Europa League ervoor zorgt dat je na nieuwjaar verder speelt in de Conference League. (Wat nu het geval is met de derde plaats van de Champions League die naar de Europa League leidt).

Het is goed nieuws voor de Belgische clubs want op deze manier blijven we nog wel even vrij zeker van minstens drie clubs in Europa tot Nieuwjaar (tenzij onze nummer twee dus drie opeenvolgende voorrondes in drie verschillende bekers verliest). Duits voetbalicoon Franz Beckenbauer mag de Conference League dan wel de “Europacup van de losers” of van de verliezers noemen, mocht de nieuwe beker dit jaar al van start zijn gegaan zouden teams als Tottenham Hotspur of Milan erin zijn uitgekomen. Voor een land als België, dat geen topclubs heeft die er ver bovenuit steken - zoals pakweg Schotland of Oekraïne -, maar wel over een erg brede top beschikt, is de nieuwe Europese competitie interessant om opnieuw punten te scoren in de strijd om zijn Europese coëfficiënt.