'Driehonderd profvoetballers sluiten zich aan bij verzet van Zlatan'

'Driehonderd profvoetballers sluiten zich aan bij verzet van Zlatan'

26-11-2020 20:30
3

Mino Raiola heeft in navolging van zijn cliënt Zlatan Ibrahimovic felle kritiek geuit tegenover EA Sports en spelersvakbond FIFPro. De beruchte makelaar is het met de AC Milan-ster eens dat diens beeltenis zonder toestemming wordt gebruikt in de videogame FIFA.

Ibrahimovic stak maandag op Twitter de lont in het kruidvat, waarna hij bijval kreeg van Gareth Bale. Volgens Raiola zijn er inmiddels driehonderd profvoetballers die zich hebben aangesloten bij het 'verzet' van de Zweedse aanvaller. "Als het nodig is gaan we door tot het einde tegen FIFA en FIFPro en iedereen die rechten verkopen die ze niet hebben", zegt hij in The Telegraph.

"Dit is een van de grootste schandalen waarbij FIFA betrokken is. Ze willen de spelers verzwakken, zodat ze slaven worden. Maar ik sta dat niet toe", vervolgt de belangenbehartiger. "Zlatan is geen marionet, Zlatan is niet iemand die je kan vertellen dat hij iets moet doen wat hij niet wil. En het mooie is dat dit iets is wat wordt gesteund door de spelers, hij heeft hart voor de zaak."

Raiola stelt dat rechten collectief zijn verkocht aan EA Sports, terwijl de imagorechten volgens hem niet bij FIFA, FIFPro of de clubs liggen. "Die zijn van de spelers zelf. Als EA Sports hiermee doorgaat, slepen we hen en iedereen die rechten verkoopt die ze niet hebben voor de rechter."

FIFPro is zich ondertussen van geen kwaad bewust. De mondiale spelersvakbond heeft de rechten via de nationale vakbonden verkregen en vervolgens beschikbaar gesteld aan EA Sports, luidt de reactie tegenover The Mirror. FIFPro benadrukt een non-profitorganisatie te zijn. Ook EA Sports begrijpt niet goed waar de plotselinge onvrede vandaan komt.

New York Time-journalist Tariq Panja verbaast zich eveneens over de timing. Hij haalt aan dat FIFPro achter drastische hervormingen rond spelersbegeleiders staat. Hervormingen, waar onder meer Raiola fel tegenstander van is.