Dortmund staat garant voor jonge talenten, maar hoe doen ze het telkens opnieuw?

Dortmund staat garant voor jonge talenten, maar hoe doen ze het telkens opnieuw?

Gepubliceerd: dinsdag 24 november 2020 om 22:12di 24-11-2020 om 22:12

Club Brugge trekt dinsdagavond ten strijde tegen Borussia Dortmund in de groepsfase van de Champions League. Een aartsmoeilijke opdracht voor Club Brugge, als je weet dat Erling B. Haaland scoort met de ogen toe. Maar Dortmund is meer dan het talent van Haaland, ook andere jonge talenten beproeven hun geluk bij de Duitse vicekampioen.

De 17-jarige Jude Bellingham verschijnt vanavond aan de aftrap tegen Club Brugge. Het zoveelste toptalent dat opduikt bij Dortmund. Maar hoe gaat dat scoutingsapparaat precies in zijn werk? Bij Dortmund zal je zelden een inkomende transfer zien van meer dan 50 miljoen euro, ze investeren liever in hun jeugdacademie en hun scoutingscel. Zo zetten ze meer dan 30 scouts in om talent te ontdekken. De jongeren worden ook in het geheim geobserveerd. De namen en analyses mogen niet gelekt worden. Hoofdscout Markus Pilawa wordt zelfs zelden in het openbaar gezien. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

Om geen enkel talent over het hoofd te zien, volgen de scouts wedstrijden vanaf de U12. Tot de U15 wordt er regionaal gekeken. Vanaf de U16 worden spelers meer landelijk geobserveerd, soms zelfs wereldwijd. Naast de Duitse markt scout ‘BVB’ voornamelijk in Engeland, Spanje, Frankrijk, Italië en Portugal. Maandelijks wordt er naar 200 jeugdmatchen gekeken. Live, voor de duidelijkheid. De Duitse club wil elke speler van dichtbij kunnen bekijken. Soms wordt er ook beroep gedaan op videomateriaal, maar de voorkeur gaat zonder twijfel uit naar observatie ter plaatse. Zo kunnen de spelers het nauwkeurigst geanalyseerd worden, schrijft Het Laatste Nieuws.

Het is dan ook geen wonder dat het huidige team van Lucien Favre vol talenten zit. Jude Bellingham (17), Jadon Sancho (20), Giovanni Reyna (18) en Erling Haaland (20) staan dinsdagavond aan de aftrap tegen Club Brugge. En dan hadden we het nog niet over wonderkind Youssoufa Moukoko (16), die straks de jongste debutant ooit kan worden in de Champions League.

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws