Nog geen VAR in 1B: ‘Door het nieuwe competitieformat en corona’

Nog geen VAR in 1B: ‘Door het nieuwe competitieformat en corona’

Gepubliceerd: dinsdag 24 november 2020 om 09:44di 24-11-2020 om 09:44

De VAR zal nog niet actief zijn in 1B, dat laat Het Nieuwsblad weten. Normaal gezien zou de videoref in de Belgische tweede klasse vanaf het seizoen 2021-2022 zijn intrede moeten maken, maar dat wordt geschrapt.

“Vanaf het seizoen 2021-2022 zal de remote VAR voorzien worden en zal ook in de Proximus League de VAR ingezet kunnen worden”, dat stond te lezen in een verslag van de vergadering van de Raad van Bestuur van de Pro League van 28 oktober 2019. Maar die plannen gaan aldus niet door.

De coronacrisis zorgde voor een nieuw competitieformat. ‘Door de vernieuwde samenstelling van achttien clubs dit seizoen in 1A is het fysiek niet mogelijk om vanaf volgend seizoen ook nog eens een VAR te voorzien voor de vier wedstrijden in 1B Pro League’, klinkt het.

‘Per wedstrijd moeten er zeven scheidsrechters aangewezen worden op een totaal van 25 scheidsrechters. Het is nu al een lastige puzzel die het Referee Department elk weekend moet leggen, laat staan dat daar nog eens vier wedstrijden van 1B Pro League aan toegevoegd moeten worden.’

Opleiden
Er zijn momenteel te weinig videorefs in opleiding. ‘Ook het gebrek aan oefenwedstrijden door de coronapandemie bemoeilijkt de zaken om snel nieuwe (video)scheidsrechters op te leiden.’ Er zijn momenteel nog geen plannen om een definitieve datum van de VAR in 1B vrij te geven.

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws