Belgische schutters in La Liga: Januzaj jaagt op record van Carrasco

Belgische schutters in La Liga: Januzaj jaagt op record van Carrasco

23-11-2020 18:00 Laatste update: 17:10

Yannick Carrasco was zaterdagavond de matchwinnaar tegen FC Barcelona en zet zo de titelambities van Atlético Madrid kracht bij. Zijn doelpunt was ook de 20ste keer dat de Rode Duivel de weg naar de netten wist te vinden in de Spaanse competitie, daarmee is hij daar de Belgische topscorer aller tijden. Maar hoe zit het eigenlijk met de doelpuntenproductie van die andere landgenoten die ooit in Spanje actief waren?

20 Doelpunten in 102 wedstrijden, dat is voorlopig de balans van Carrasco in La Liga. De kwieke flankspeler staat daarmee  bovenaan het lijstje van Belgische schutters in het Spaanse kampioenschap. De 27-jarige Carrasco moet zich overigens niet al te veel zorgen maken om snel ingehaald te worden, eerste achtervolger Adnan Januzaj volgt op respectabele afstand.

Januzaj wist tot dusver tien keer te scoren in La Liga en moet daarmee enkel Carrasco laten voorgaan. De aanvaller van Real Sociedad had daar 78 wedstrijden voor nodig, daarin liet hij ook nog eens twaalf assists optekenen. Januzaj heeft trouwens zijn leeftijd mee, met zijn 25 jaar en een nog lopend contract tot 2022 bij Sociedad heeft de aanvaller nog wel wat tijd om Carrasco in te halen.

Wie hoogstwaarschijnlijk geen gooi meer zal doen naar de titel van beste Belgische schutter in de Spaanse competitie is Theo Bongonda. De Genk-aanvaller stond enkele jaren terug onder contract bij Celta de Vigo en wist daar vier keer de weg naar doel te vinden. Genoeg om een derde stek op te eisen in deze rangschikking.

Op een vierde stek zien we iet wat verassend Roland Lamah schitteren. De inmiddels 32-jarige Lamah heeft al een hele rits buitenlandse clubs achter de kiezen en was ook kortstondig in Spanje te bewonderen. In 45 La Liga-wedstrijden wist hij toch nog drie doelpunten te maken. Lamah zit momenteel zonder club, een nieuwe kans in La Liga lijkt echter niet meer voor hem weggelegd.

Diens achtervolger Zakaria Bakkali krijgt mogelijk wel nog een nieuwe kans om zijn doelpuntentotaal op te krikken in Spanje. De aanvaller staat in de belangstelling van Real Valladolid. Tot dusver wist hij twee maal te scoren in La Liga, Bakkali vergaarde zijn speelminuten bij subtopper Valencia en degradatiekandidaat Deportivo de la Coruña.

Wie ook nog een gooi mag doen naar de titel van beste Belgische schutter in La Liga is niemand minder dan Eden Hazard. Bij Real Madrid zit hij in de perfecte omgeving om nog een heleboel doelpunten te gaan maken. Met een contract dat nog loopt tot 2024 heeft hij daar nog ruim de tijd voor. Vooralsnog klokt zijn balans af op een schamele twee doelpunten, al komt dat vooral door enkele ellendige blessures.

Ten slotte zijn er nog een heleboel spelers die één keertje de weg naar doel wisten te vinden in La Liga. Verdedigers Thomas Vermaelen en Toby Alderweireld behoren tot die categorie. Die eerste deed dat voor Barcelona, Alderweireld wist dan weer de netten te vinden voor Atlético Madrid. Charly Musonda en Tom De Mul hadden het dan weer in zich om veel meer te scoren, blessures gooiden echten roet in het eten. Beide spelers kunnen als troost toch nog zeggen dat ze eenmaal wisten te scoren in de Spaanse hoogste divisie.

De eindnoot is weggelegd voor Michy Batshuayi. Batsman kreeg bij Valencia de kans om zijn superkrachten aan de Spaanse liefhebber te laten zien, het draaide echter uit op een sisser. In 15 wedstrijden zou hij slechts één keertje scoren.