Zwanzen en vuur oppoken richting Brusselse derby: Union is club van het geld

Zwanzen en vuur oppoken richting Brusselse derby: "Union is club van het geld"

21-11-2020 11:05
27

Dit weekend is het derbytime! Nee, er staat geen Antwerp-Beerschot of Cercle-Club op het programma, maar wel een Brusselse strijd. In Eerste Klasse B kijken Union Saint-Gilloise en RWDM elkaar in de ogen. Bij een heleboel supporters doet dat de spanning toenemen.

In de documentaire 'Zwanze Derby', die te bekijken valt via de website van de VRT, komen enkele fans aan het woord die hun mening geven over de tegenstander. Zowel Union als RWDM gaan er prat op dat er bij hen gelachen en gezwansd kan worden (vandaar de titel van de docu), maar de derby, die wakkert toch wat vijandelijke gevoelens aan.

"Sinds Union die stommiteiten heeft uitgehaald, door over ons embleem/logo te wandelen enzovoort... Dat kan niet meer", klinkt het bij RWDM. Een andere Molenbeekse fan ziet het als volgt: "Union is geen voetbalclub meer. Dat is een club van het geld. Dat betekent Union voor mij, niks anders. In Molenbeek, daar zitten de echte supporters."

De ploeg van 't stad
In Sint-Gillis maken die uitspraken niet al te veel indruk. "Bij Union zwanzen we nog altijd. Ook als we verliezen, zijn we nog altijd de beste supporters van Brussel. Er is maar één ploeg in Brussel: Union", is de aanhang overtuigd.

Op sportief vlak valt die stelling te verdedigen én te betwijfelen. Union gaat namelijk ruim aan kop in 1B, met 23 op 30. Promovendus RWDM staat knap derde, maar wel al op acht punten achterstand. Daarentegen leed Union haar enige nederlaag tot nu toe tegen ... jawel, RWDM. In het Edmond Machtensstadion haalde de thuisploeg het met 3-1.