Pro League deelt dramatische cijfers Belgische clubs: '275 miljoen euro verlies'

Pro League deelt dramatische cijfers Belgische clubs: '275 miljoen euro verlies'

19-11-2020 15:12 Laatste update: 15:13
6

De coronacrisis heeft een flinke impact gehad op de financiën van onze Belgische clubs. Zij werden zelfs na de verderzetting van de competitie zwaar getroffen, waardoor de cijfers bloedrood kleuren. Dat geeft de Pro League aan.

Het competitieorgaan vergeleek de btw-aangiften van de Pro League clubs van maart-september 2019 ten opzichte van dezelfde periode in 2020 en zag een gigantische daling. Zo zijn de inkomsten van onze Belgische clubs naar verluidt bijna 50% gedaald. Dat komt onder andere door het wegvallen van wedstrijdinkomsten, dalende sponsorinkomsten en een daling van uitgaande transfers. In totaal zou het globaal verlies 275 miljoen euro bedragen.

Volgens de Pro League dreigt het globale verlies voor de Pro League clubs dit seizoen nog zwaar op te lopen en Peter Croonen, voorzitter van de Pro League en KRC Genk, ziet een onrustwekkende trend. "Waar de cijfers voor het einde van het seizoen 2019-2020 nog een beperkt inkomstenverlies aangaven, loopt dit zeer sterk op voor het seizoen 2020-2021", klinkt het op de officiële kanalen.

"Gezien de huidige context, met onder andere zeer beperkte wedstrijdinkomsten, maar het behoud van de vaste kosten (loonkosten, infrastructuur, het niet inzetten van de technische werkloosheid) voor de profclubs, lijkt het zeer waarschijnlijk dat deze cijfers zullen blijven oplopen en naderhand ook een impact zullen uitoefenen op het bredere ecosysteem; onderaannemers, gezinnen,.."