Verheyen velt oordeel: “Verbazingwekkend dat hij niet werd vervangen”

Verheyen velt oordeel: “Verbazingwekkend dat hij niet werd vervangen”

19-11-2020 09:33
10

De Rode Duivels waren met 4-2 te sterk voor Denemarken en verzekerden zo een plekje bij de Final Four, maar niet alle spelers konden overtuigen. Tegenover Het Nieuwsblad velt Gert Verheyen een oordeel.

Volgens Verheyen was Chadli de zwakke schakel. “Om tegen de compact spelende Denen iets klaar te maken, moest je via de zijkanten spelen. Maar de Belgen waren eigenlijk vleugellam. Nacer Chadli was de exponent van dat gebrek aan intensiteit. Hij betekende geen meerwaarde op de linkerkant.”

”Wat te vrezen viel na zijn non-wedstrijd tegen Zwitserland, werd bevestigd. Chadli kan zijn gebrek aan matchritme op clubniveau niet verhullen. Samen met De Bruyne vroeg hij te vaak de bal in de voet, terwijl je net beweging zonder bal moet hebben. Een keer ging hij in de eerste helft diep zonder bal en het leidde meteen tot een corner.”

“Voorts bleef hij statisch, waardoor de afspeelmogelijkheden afnamen”, gaat Verheyen verder. “Door dat gebrek aan beweging zonder bal werden de Duivels soms gedwongen om achteruit te spelen en riepen ze de druk van de Denen over zichzelf af. Van een voorzet van Chadli was zelfs geen sprake.”

Rechterkant beter
De andere flank was van hogere kwaliteit. “Van de rechterkant, met Mertens en Thorgan Hazard, ging veel meer leven uit. Daar viel wél dreiging te bespeuren. Het enige wat daar ontbrak was precisie en kwaliteit in de laatste pass of voorzet. Tot die fantastische voorzet van Hazard die de 3-1 inleidde.”

“Ook los van die assist deed Thorgan het veel beter dan zijn collega aan de overkant. Wat op zich frappant is, want in balverlies moest Hazard terugzakken tot de lijn van de verdediging, waardoor je een viermansdefensie kreeg. Chadli hoefde die inspanning niet eens te leveren. Het wekte dan ook verbazing dat Martinez hem niet verving bij de rust.”