Tweede zege voor De Boer bij Nederland, maar geen Final Four in Nations League

18-11-2020 22:40
13

Nederland heeft de Nations League-campagne afgesloten met een zwaarbevochten 1-2 overwinning op bezoek bij Polen. Kamil Józwiak zette de thuisploeg al na een paar minuten spelen op voorsprong na knullig verdedigen van Oranje, Memphis Depay bracht Nederland op gelijke hoogte met een prachtige penalty en Georginio Wijnaldum werd in de 84e minuut de matchwinner.

Nederland begon de wedstrijd tegen Polen dramatisch: al na vijf minuten spelen stond de thuisploeg op voorsprong. Robert Lewandowski gaf de bal mee aan Kamil Józwiak, die aan een lange solo begon. Hij liet Davy Klaassen achter zich alsof die er niet stond, soleerde door een zeer matig ingrijpende Oranje-defensie en liet Tim Krul in de korte hoek kansloos. Dramatisch verdedigd door Oranje.

Kansloos was Nederland allerminst in Chorzów, maar de mannen van bondscoach Frank de Boer hadden veel moeite om de vele kansen om te zetten in een doelpunt. Memphis Depay, Donyell Malen en Georginio Wijnaldum waren er een aantal keer dichtbij, maar Polen wist de voorsprong te behouden. Halverwege de eerste helft kwam het zelfs bijna op 2-0: Przemyslaw Placheta schoot de bal tegen de paal.

Na rust bleef het spelbeeld hetzelfde. Nederland had het meeste balbezit, kwam tot een aantal kansen, maar de bal wilde er maar niet in. Polen deed niets anders dan verdedigen, in de hoop de voorsprong over de streep te trekken. Dat lukte niet: Memphis mocht vanaf elf meter aanleggen na een domme overtreding van Jan Bednarek. De Olympique Lyon-aanvaller twijfelde niet en schoot de bal strak in de kruising.

Oranje ging na de gelijkmaker op zoek naar de overwinning en kreeg uiteindelijk waar het recht op had. Georginio Wijnaldum kroonde zichzelf tot matchwinner door uit een hoekschop van Steven Berghuis de 1-2 achter Polen-keeper Lukasz Fabianski te knikken en zorgde daarmee voor de tweede overwinning onder De Boer.Een plek bij de Final Four van de Nations League leverde het Oranje niet op: Italië won op bezoek bij Bosnië en Herzegovina met 0-2 en mag zich op gaan maken voor de knock-outfase van het toernooi.