Genkenaar Daehli mag zich plots Noors aanvoerder noemen: Droom die uitkomt

Genkenaar Daehli mag zich plots Noors aanvoerder noemen: "Droom die uitkomt"

18-11-2020 15:43

Een corona-uitbraak heeft het Noorse nationale elftal zwaar getroffen. Een heleboel spelers moesten de selectie verlaten, waardoor enkele 'mindere goden' in allerijl een brief in de bus krijgen. Onder meer Andreas Hanche-Olsen (KAA Gent), Kristian Thorstvedt en Mats Möller Daehli (KRC Genk) mochten naar het Noorse kamp afreizen. Die laatste is zelfs meteen tot aanvoerder gebombardeerd.

Het kan verkeren, wist Bredero al. Terwijl Daehli in eerste instantie dus niet eens opgeroepen was, verschijnt hij straks tegen Oostenrijk met de kapiteinsband aan de aftrap. Die keuze is ergens wel logisch: de 25-jarige Daehli is één van de oudere en meer ervaren jongens in de huidige Noorse kern, met 23 caps op de teller. Hij debuteerde al voor het nationale elftal op zijn achttiende. Zijn laatste optreden dateert nu wel van november vorig jaar.

"Ik weet hoe hard de spelersgroep de voorbije jaren heeft gewerkt om iets op te bouwen rond het nationale team", mocht Daehli het komen uitleggen bij TV6. "Zij waren er onderste boven van, het is jammer dat ze hier niet zijn. Maar dit is groots. Het is een droom die uitkomt en waar ik van zal trachten te genieten. Al wenste ik dat Stefan hier zou zitten", steekt de Genkenaar Stefan Johansen, de vaste kapitein, een hart onder de riem.

De Noorse natie trots maken?
"Het is een vreemd situatie", gaat Daehli verder. Toch neemt hij al snel de leidersrol op zich. De spelmaker heeft dan ook een compliment in petto voor zijn kersverse ploeggenoten. "Ik ben trots op de manier waarop de groep heeft geantwoord en hoe iedereen zich gesmeten heeft. Als Noorwegen ons roept, komen wij eraan. Nu zitten we hier. We zijn een leuke bende. We hebben nog maar één meeting gehad, maar die hebben we goed gebruikt. We zullen er alles aan doen om te presteren", besluit de gelegenheidsaanvoerder.

Het duel tegen Oostenrijk is wel degelijk nog van tel voor de Noren. Beide landen zitten momenteel in groep 1 van de B-divisie van de Nations League, maar één van beiden zal bij de volgende editie op het hoogste platform uitkomen. Oostenrijk staat er het beste voor: de koploper heeft twaalf punten en is bij een punt zeker van eindwinst. Noorwegen staat drie punten achter, maar heeft wel nog een wedstrijd te goed tegen Roemenië. Toch zal het moeten winnen woensdagavond. Bij gelijke eindstand zijn de Oostenrijkers namelijk in het voordeel.