Rode Duivels, opgelet voor Eriksen: Deense spelmaker pakt uit met straffe cijfers

Rode Duivels, opgelet voor Eriksen: Deense spelmaker pakt uit met straffe cijfers

18-11-2020 15:25

De Rode Duivels proberen zich woensdagavond voorbij Denemarken richting Final Four van de UEFA Nations League te voetballen. Als ons land niet de boot ingaat, is het ticket binnen. Dé man om in het oog te houden aan de overkant luistert naar de naam van Christian Dannemann Eriksen. Het uithangbord van de Deense ploeg kan de laatste tijd geweldige statistieken voorleggen.

Bij Internazionale wil het voorlopig nog niet echt lukken voor Eriksen, maar de ploeggenoot van Romelu Lukaku doet het wel voortreffelijk in interlandverband. Dat de spelverdeler de grote man is bij de Denen, is uiteraard niets nieuws onder de zon. Met liefst 102 interlands op het palmares doet de 28-jarige bijvoorbeeld beter dan leeftijdsgenoot Kevin De Bruyne (29), die er 'slechts' 77 achter zijn naam heeft staan.

Eriksen maakt met andere woorden al langere tijd het mooie weer voor het Danish Dynamite. Toch zijn zijn cijfers de voorbije duels nóg indrukwekkender dan gewoonlijk. Zo wist de middenvelder in zijn laatste vijf interlands liefst vijf keer het vijandelijke net te vinden. Vier van die treffers liet hij bovendien optekenen in de Nations League. Zondag was Eriksen nog maar eens de grote held, door twee strafschoppen binnen te werken tegen IJsland (2-1).

De klasse van Eriksen reikt echter verder dan enkel doelpunten maken. Dat de voormalige Spurs de absolute draaischijf is van het elftal van Kasper Hjulmand, blijkt eigenlijk zowat uit alle statistieken. In elk onderdeel van het spel topt hij namelijk het Deense lijstje.

Whoscored houdt het keurig bij: Eriksen is niet alleen de topschutter van Denemarken in deze Nations League, maar trapt gemiddeld per wedstrijd ook het vaakst naar doel (3,2 keer), levert het hoogste aantal sleutelpasses af (2,2) en dribbelt de meeste tegenstanders (1,4).

Als de Rode Duivels Denemarken van zich af willen schudden, zal het middenveld Eriksen in bedwang moeten houden. Kleine domper: uitgerekend nu is Axel Witsel, de vaste zes, niet van de partij. De Luikenaar zit een schorsing uit. Zo komt de verantwoordelijkheid om Eriksen af te stoppen misschien wel bij Youri Tielemans te liggen. Beide heren kennen elkaar alvast van uit de Premier League.