Vorige confrontaties: Denen zetten Rode Duivels opzij in belangrijke duels

Vorige confrontaties: Denen zetten Rode Duivels opzij in belangrijke duels

18-11-2020 07:45 Laatste update: 14:00

De Rode Duivels nemen het vanavond op tegen Denemarken namens de Nations League. De wedstrijd beslist over een plek in de Final Four. De manschappen van Roberto Martinez hebben genoeg aan een punt. Voetbalprimeur.be zet de onderlinge confrontaties op een rijtje.

In totaal speelden de Rode Duivels veertien keer tegen Denemarken. Vijf daarvan werden gewonnen door de Belgen, zes keer ging de winst naar Denemarken. Drie keer werd er gelijk gespeeld (vriendschappelijk, red.). In de belangrijke duels waren de Denen bijna altijd de betere.

De enige keer dat de Rode Duivels belangrijke duels tegen de Denen wisten te winnen was tijdens de EK-kwalificatiewedstrijden van 1972. Toen werd er met 1-2 gewonnen in Denemarken en thuis waren de Belgen ook te sterk met 2-0. België plaatste zich toen voor het eerst voor een EK. Portugal, Schotland en Denemarken grepen mis. Vervolgens was het Scandinavisch land echter altijd een zwart beest.

De malaise begon op het EK van 1984 waar Denemarken een 2-0 achterstand kon wegwerken. Jan Ceulemans en Frank Vercauteren zorgden voor een comfortabele voorsprong, maar vlak voor rust scoorde Frank Arnesen via strafschop. Na rust waren het Kenneth Brylle en Preben Larsen die voor de 2-3 eindstand zorgden.

Ook in 1996 ging het mis tijdens de EK-kwalificatiematchen voor de Belgen mis tegen Denemarken. In Kopenhagen werd het 3-1 en ook in het Koning Boudewijnstadion gingen de Rode Duivels met 1-3 onderuit. Uiteindelijk werden de Belgen derde in een kwalificatiegroep met Spanje als groepswinnaar en Denemarken als tweede.

De laatste confrontatie was natuurlijk in de Nations League van 5 september dit jaar. De Rode Duivels wonnen met 0-2. Jason Denayer en Dries Mertens scoorden. Nu hebben de Belgen genoeg aan een punt om een plek voor de Final Four te bemachtigen. Op het EK in 2021 wacht Denemarken overigens ook in de groepsfase.