Corona houdt interlandvoetbal in een wurggreep: al meer dan dertig besmettingen

Corona houdt interlandvoetbal in een wurggreep: al meer dan dertig besmettingen

17-11-2020 18:30 Laatste update: 18-11-2020 16:05
1

De coronacijfers in ons land gaan eindelijk weer een beetje de goede kant uit, maar het hoeft niet gezegd dat Europa (en bij uitbreiding de rest van de wereld) kreunt onder de tweede golf. Ook in het interlandvoetbal regent het afzeggingen. De voorbije anderhalve week moesten niet minder dan 30 spelers afhaken.

Het Noorse Vg sloeg aan het rekenen en kwam uit op meer dan 30 besmettingen, verspreid over minimaal twaalf landen. Zelf hebben de Noren te maken met een vervelende positieve test voor Omar Elabdellaoui. Daardoor moest zowat de gehele nationale ploeg meer in quarantaine. Inmiddels traint Simen Juklerod, bijvoorbeeld, alweer mee met Royal Antwerp FC.

Als tegenzet heeft de Noorse bond een dozijn nieuwe jongens opgetrommeld, onder wie Kristian Thorstvedt (KRC Genk), Mats Möller Daehli (ook Genk) en Andreas Hanche-Olsen (KAA Gent). Zelfs tweedeklasser Union Saint-Gilloise is plots een Noors international rijker, in de persoon van doelman Anders Kristianen. De vraag rijst dan wel welke waarde het nakende Nations-League-duel met Oostenrijk nog heeft.

Door de Noorse uitbraak ging er een streep door de wedstrijden met Israël en Roemenië. Ook bondscoaches van andere landen moesten de voorbije dagen aan het puzzelen slaan, Zwitserland (woensdag nog tegenstander van de Rode Duivels) bijvoorbeeld.

Hazard als 'trendsetter'
Niet alleen de Noren kreunen onder de coronagevolgen, ook andere nationale elftallen werden ermee geconfronteerd. Onze Rode Duivels kregen er ook mee te maken. Uitgerekend sterspeler Eden Hazard mocht niet naar Leuven afreizen. De dribbelaar van Real Madrid legde zelf een positieve test af, nu ruim anderhalve week geleden. Even werd nog gehoopt dat hij het duel met Denemarken van woensdagavond zou halen, maar ook dat is tevergeefs.

Dat covid-19 zelfs de groten der aarde niet spaart, mag duidelijk zijn. Naast Hazard kregen ook onder meer Cristiano Ronaldo (Portugal), Mo Salah (Egypte) en Luis Suarez (Uruguay) onlangs een jammerlijke diagnose te horen. Intussen is Ronaldo wel weer aan de slag.

Hoe dan ook zijn de huidige besmettingsgolven koren op de molen van de criticasters. Zij voorspelden eerder al dat deze interlandbreak geen al te best idee was. Niet alleen lag het besmettingsgevaar te hoog, het levert ook nog eens extra vermoeidheid op in een kalender die al volledig volgepland zit.