Vandenbempt bespreekt de weg naar het EK van Noord-Macedonië

Vandenbempt bespreekt de weg naar het EK van Noord-Macedonië

16-11-2020 23:21

Noord Macedonië is er voor het eerst sinds het bestaan van het land bij op een groot toernooi. Maar hoe kwam Noord-Macedonië daar? Peter Vandenbempt nam de weg naar het EK van Noord-Macedonië onder de loep en had er toch enkele bedenkingen bij, liet hij aan Sporza weten.

"Ze zijn erin gesukkeld vanuit groep D van de Nations League, je zou het de bevordering van de Nations League kunnen noemen, waar ze een groep hebben gewonnen met Armenië, Gibraltar en Liechtenstein. Proficiat. Niet de grootste tegenstanders, maar oké. Daarna hebben ze play-offs moeten spelen met een halve finale en een finale. Daarin hebben ze Kosovo en Georgië verslagen, dat laatste met een goal van de bekendste Noord-Macedoniër, Goran Pandev. Een man met wel echt een geweldige carrière, die trouwens nog altijd voetbalt op zijn 37e", vertelt Vandenbempt over het parcours van Noord-Macedonië.

De analist bij Eleven Sports had toch enkele bedenkingen bij het optreden van Noord-Macedonië op het EK. Zo vindt hij hat jammer dat er 24 landen zijn op het EK en hierdoor het niveau van de wedstrijden naar beneden gehaald wordt. 
"Je kan het op twee manieren bekijken. Je kan er sympathie voor hebben. Zoals Noord-Ierland er ook al eens bij was. Dat was een ploeg die je kan samenvatten als ingooien, lange ballen en Will Grigg's on fire. Dat zijn volgens mij landen die voetballend weinig bij te brengen hebben. Of je kan er - zoals ik - grote problemen mee hebben. Een EK of WK is het hoogste dat je als voetballer kan bereiken. Om daar aan te mogen deelnemen moet je volgens mij van een bepaald niveau zijn. Dat is net zo bij de Olympische Spelen. Je laat een Volkswagen Kever ook niet meerijden in de Formule 1 omdat dat sympathiek is en daardoor alle fans van Volkswagen dan opeens kijken, wat meer geld in het laatje brengt. Nee, je moet een bepaalde standaard halen. We zijn in het voetbal niet ver meer verwijderd van toestanden zoals met Eric Moussambani (een zwemmer uit Equatoriaal-Guinea die meedeed aan de Olympische Spelen in 2000 in Sydney, zie video), die bijna verdronk in het olympisch bad omdat 50 meter toch een hele afstand bleek te zijn", sprak Vandenbempt duidelijke taal.