Wat als België doorstoot naar de halve finales? Tegen wie, wanneer en waar?

Wat als België doorstoot naar de halve finales? Tegen wie, wanneer en waar?

16-11-2020 23:00 Laatste update: 23:43
4

Woensdagavond spelen de Rode Duivels op het veld van Oud-Heverlee Leuven voor een plaats in de halve finales van de Nations League tegen Denemarken. Na de 2-0 winst tegen Engeland heeft België alles in eigen handen. Mits een gelijkspel of een overwinning tegen Denemarken is België zeker van de halve finales. Wie kunnen de Belgen daarin treffen en wanneer zijn die halve finales? VoetbalPrimeur.be zet alles even op een rij.

De Rode Duivels hebben dankzij de winst tegen Engeland een optie genomen op de groepswinst in hun groep van de Nations League. Dankzij een late Deense goal van Christian Eriksen tegen IJsland (2-1) moeten de Belgen evenwel toch nog aan de bak voor de groepswinst.

We nemen even er de stand in groep B bij. België staat aan de leiding met 12 punten, Denemarken telt 10 punten, Engeland 7 punten en IJsland staat laatste met 0 punten. Het duel tussen België en Denemarken beslist dus wie zich mag klaarmaken voor de halve finales.

Eventuele tegenstanders?
GROEP A
In groep A is het nog razendspannend en hebben nog drie landen kans om de halve finale te halen. Italië staat aan de leiding met 9 punten, Nederland staat op de tweede plaats met 8 punten en Polen staat 3e met 7 punten. Op de laatste speeldag ontvangt Polen in eigen huis Nederland en moet Italië op bezoek naar Bosnië en Herzegovina. Als Italië wint is het zeker van de kwalificatie en het ticket voor de halve finales. Bij een gelijkspel van Italië moeten de Italianen hopen dat Polen wint tegen Nederland (Italië won in de onderlinge duels van Polen). Nederland gaat door bij winst tegen Polen én als Italië gelijkspeelt of verliest. Polen kan zich nog plaatsen voor de halve finales als het zijn onderling tegen Nederland wint en Italië de wedstrijd verliest.

GROEP C
Daar is Frankrijk al zeker van de halve finales. Het won zaterdagavond zijn wedstrijd met 0-1 tegen Portugal. Het staat aan de leiding met 13 punten, Portugal telt 10 punten maar is in de onderlinge duels tegen Frankrijk de mindere.

GROEP D
Daar strijden Spanje en Duitsland voor een plaats in de halve finale. Duitsland staat voorlopig aan de leiding in deze groep met 9 punten. Spanje telt 8 punten maar ontvangt op de laatste speeldag Duitsland in eigen huis. Spanje moet winnen om een plaats te bemachtigen in de halve finale. Duitsland heeft genoeg aan een gelijkspel op het veld van Spanje om door te stoten naar de halve finales.


Wanneer en waar?
De wedstrijden van de halve finale worden gespeeld op 6 en 7 oktober. De wedstrijd om de derde plaats wordt op 10 oktober gespeeld net zoals de finale van de Nations League. Waar de wedstrijden zullen gespeeld worden is afhankelijk van wie er doorstoot in GROEP A. Zowel Polen, Nederland als Italië stelden zich kandidaat om de finales te organiseren.

Link met Wereldkampioenschap 2022?
De 4 finalisten van de Nations League worden in de kwalificatie van het Wereldkampioenschap 2022 ingedeeld in een groep met 5 landen in plaats van 6. Dit heeft als voordeel dat er minder wedstrijden moeten worden afgewerkt.